Zdravý bulgur tri krát inak

Nakupovanie Recepty 26. 6. 2018

Počuli ste už o bulgure? Zoznámte sa so zdravým pokrmom z pšenice a načerpajte inšpiráciu na bulgur recepty priamo v článku. Prinášame vám 3 tipy na zdravé a chutné recepty z bulguru a rady, ako ho správne pripraviť. Obohaťte svoj jedálniček niečim novým.

Skúšate experimentovať so zdravou stravou? Stále objavujete nové a nové dobroty? Bulgur - rýchlu a zdravú pochúťku, ktorá sa ako príloha hodí ku všetkému by ste mali určite vyskúšať! My vám prinášame tipy na lahodné pokrmy a triky, ako bulgur správne pripraviť a s čím ho kombinovať. Inšpirujte sa a do svojho jedálnička zaraďte ďalšiu potravinu. Bulgur kúpite v každých dobrých potravinách, špeciálne v zdravej výžive, ako napríklad BioCare.sk.

Čo to vlastne bulgur je a prečo ho jesť?

Bulgur je z pšenice a obsahuje lepok, celiatici si na ňom nepochutia. Ide o predvarenú nalámanú pšenicu, ktorá sa hodí ako príloha alebo je súčasťou rôznych pokrmov. Špaldový bulgur má najviac nutričných hodnôt a je spomedzi bulgurov najzdravší.

Bulgur obsahuje veľa telu prospešných látok a je ľahko stráviteľný. Má vyšší obsah vitamínov i minerálov ako ostatné, jemu podobné prílohy. V bulgure sa nachádza vitamín B1, B2, B3, B6 a B9, vitamín C, vitamín E a minerály ako vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, sodík alebo zinok. Prechádzate v lete na zdravú stravu alebo diétu? Okrem bulguru vyskúšajte aj zdravé a ľahké smoothie recepty!

Zdravé a chutné bulgur recepty

Bulgur je prílohou s veľmi ľahkou a rýchlou prípravou. Kombinujte ho so zeleninou a mäsom a okrem chutnej prílohy do tela dostanete aj množstvo vitamínov a minerálov.

Bulgur so zeleninou

Prvým receptom, ktorý sme vám vybrali je veganský pokrm plný zdravých a dobrých ingrediencií. Zeleninu a korenie môžete meniť podľa chuti.

Bulgur so zeleninou

Ingrediencie

  • 4 lyžice olivového oleja
  • 2 ks cibule
  • 1 ks cukety
  • 1 ks papriky
  • 2 ks mrky
  • 200 g cherry paradajok
  • 1/2 hrnčeka bulguru
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 hrnčeky vody
  • čerstvá vňať koriandru
  • soľ, čierne korenie

Postup

  1. V hlbokej panvici rozohrejte olej a dozlata osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu. Potom pridajte pretlačený cesnak.
  2. Ostatnú zeleninu, okrem paradajok, pokrájajte na drobné kocky a dajte na panvicu. Spolu s cibuľkou a cesnakom duste do mäkka.
  3. Nakoniec na panvicu prihoďte celé cherry paradajky a opečte.
  4. Bulgur vsypte do panvice a celé to zalejte vodou.
  5. Bulgur so zeleninou povarte cca 15 minút, kým nezmäkne. Na záver pridajte korenie a hrsť čerstvého koriandru.

Bulgur s kuracím mäsom

Recept na bulgur s kuracím mäsom si rýchlo obľúbite! Je veľmi ľahký a rýchly. Vybrali sme kuracie kari. Bulgur je výbornou a zdravou alternatívou k prílohám ako je ryža, cestoviny a pod.

Bulgur s kuracím mäsom

Ingrediencie

  • 30 g masla
  • 500 g kuracích pŕs nakrájaných na rezance
  • 1 ks cibule
  • 2 lyžičky kurkumy
  • 2 lyžičky kari
  • 1/2 hrnčeka bulguru
  • 300 g paradajok pokrájaných na kocky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 hrnčeky vody
  • 1 ks karfiol
  • 1 plechovka cíceru
  • 1 biely jogurt
  • soľ, čierne korenie

Postup

  1. Kuracie rezance opečte na masle, kým mierne nezhnednú (asi 5 minút).
  2. Rezance dajte z panvice na tanier a pridajte soľ a čierne korenie.
  3. Na zbytku masla na panvici osmažte na drobno nakrájanú cibuľku a cesnak.
  4. Pridajte kari, kurkumu, bulgur, paradajky a karfiolové ružičky a zalejte to vodou.
  5. Priveďte do varu a pod pokrievkou duste cca 15 minút.
  6. Nakoniec pridajte mäso, jogurt a cícer. Duste ďalších 10 minút.

Bulgur príprava - ľahko a rýchlo

Príprava bulguru sa najviac zhoduje s prípravou ryže. S bulgurom môžete postupovať úplne rovnako. Spôsobov prípravy je ale predsa len viac. Bulgur už kúpite vo väčšine obchodov s potravinami. So zľavou objednávajte cez Tipli v niektorom z BIO obchodov.

  • Bulgur bez tepelnej úpravy

    Tento spôsob prípravy je najvhodnejší vtedy, keď chcete v bulgure uchovať všetky hodnotné látky a vitamíny. Bulgur nechajte nabobtnať zhruba v trojnásobku vody alebo aspoň jednu hodinu.

  • Bulgur zaliaty horúcou vodou

    Tento postup je rovnaký ako pri predchádzajúcom tipe prípravy, ale tu bulgur zalejete horúcou vodou. Tým sa jeho príprava urýchli a bulgur nabobtná rýchlejšie.

  • Varený bulgur

    Chcete bulgur klasicky uvariť? Postupujte tak, ako keby ste varili ryžu. Bulgur zalejte dvojnásobkomtrojnásobkom vody, ochuťte a varte zhruba 10-15 minút.

✩TIP: Vyskúšajte bulgureto!

Bulgur je skvelou náhradou ryže. Uvaríte z neho aj vynikajúce rizoto alebo bulgureto. Na prípravu vám postačí zeleninový vývar, v ktorom bulgur uvaríte, huby a zelenina. Postupujte ako pri príprave klasického rizota. A samozrejme bulgur, ktorý kúpite v niektorom z BIO obchodov.

Kvalitné potraviny nakupujte v bio obchodoch!

Biopotraviny a zdravá výživa je dostupná aj v týchto bio obchodoch: Babickinazahrada.sk, Hanojushop.sk alebo BioCare.sk. S Tipli získate pri nákupe online aj zľavy na bioprodukty, aby ste vo svojom obľúbenom obchode nakúpili ešte výhodnejšie! Využite lákavé ceny a nezabudnite na cashback.

Zobraziť zľavy

Odporučané články

Odporúčané obchody

Odporučané články

Upečte si domáci chlieb! Skvelé recepty, ako na to

Upiecť si svoj domáci chlieb je jednoduchšie než sa zdá. Navyše viete presne, čo chlieb obsahuje,...
19.8.2018 Zobraziť článok

S týmito receptami si profi kávu pripravíte aj doma!

Kávu si viete naozaj vychutnať a bez pravidelnej dávky kofeínu si nedokáže predstaviť deň?...
19.8.2018 Zobraziť článok

NN Životná poisťovňa: Vyberte si životné poistenie

NN Životná poisťovňa ponúka širokú paletu produktov pre osobný finančný život. Všetky jej...
17.8.2018 Zobraziť článok

Už odchádzate?

Stačí pár sekúnd pre získanie odmien z vašich nákupov!

Vytvorte si zadarmo účet na Tipli. Okamžitý prístup k odmenám, až 25 % späť z nákupov v 1264 obchodoch.

Platí na každý nákup a tiež na zľavy a akcie.