Zdravý bulgur tri krát inak
Články | Nakupovanie 10. 11. 2021Počuli ste už o bulgure? Zoznámte sa so zdravým pokrmom z pšenice a načerpajte inšpiráciu na bulgur recepty priamo v článku. Prinášame vám 3 tipy na zdravé a chutné recepty z bulguru a rady, ako ho správne pripraviť. Obohaťte svoj jedálniček niečim novým.
Skúšate experimentovať so zdravou stravou? Stále objavujete nové a nové dobroty? Bulgur - rýchlu a zdravú pochúťku, ktorá sa ako príloha hodí ku všetkému by ste mali určite vyskúšať! My vám prinášame tipy na lahodné pokrmy a triky, ako bulgur správne pripraviť a s čím ho kombinovať. Inšpirujte sa a do svojho jedálnička zaraďte ďalšiu potravinu. Bulgur kúpite v každých dobrých potravinách, špeciálne v zdravej výžive, ako napríklad BioCare.sk.
Čo to vlastne bulgur je a prečo ho jesť?
Bulgur je z pšenice a obsahuje lepok, celiatici si na ňom nepochutia. Ide o predvarenú nalámanú pšenicu, ktorá sa hodí ako príloha alebo je súčasťou rôznych pokrmov. Špaldový bulgur má najviac nutričných hodnôt a je spomedzi bulgurov najzdravší.
Bulgur obsahuje veľa telu prospešných látok a je ľahko stráviteľný. Má vyšší obsah vitamínov i minerálov ako ostatné, jemu podobné prílohy. V bulgure sa nachádza vitamín B1, B2, B3, B6 a B9, vitamín C, vitamín E a minerály ako vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, sodík alebo zinok. Prechádzate v lete na zdravú stravu alebo diétu? Okrem bulguru vyskúšajte aj zdravé a ľahké smoothie recepty!
Zdravé a chutné bulgur recepty
Bulgur je prílohou s veľmi ľahkou a rýchlou prípravou. Kombinujte ho so zeleninou a mäsom a okrem chutnej prílohy do tela dostanete aj množstvo vitamínov a minerálov.
Bulgur so zeleninou
Prvým receptom, ktorý sme vám vybrali je veganský pokrm plný zdravých a dobrých ingrediencií. Zeleninu a korenie môžete meniť podľa chuti.

Ingrediencie
- 4 lyžice olivového oleja
- 2 ks cibule
- 1 ks cukety
- 1 ks papriky
- 2 ks mrky
- 200 g cherry paradajok
- 1/2 hrnčeka bulguru
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 hrnčeky vody
- čerstvá vňať koriandru
- soľ, čierne korenie
Postup
- V hlbokej panvici rozohrejte olej a dozlata osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu. Potom pridajte pretlačený cesnak.
- Ostatnú zeleninu, okrem paradajok, pokrájajte na drobné kocky a dajte na panvicu. Spolu s cibuľkou a cesnakom duste do mäkka.
- Nakoniec na panvicu prihoďte celé cherry paradajky a opečte.
- Bulgur vsypte do panvice a celé to zalejte vodou.
- Bulgur so zeleninou povarte cca 15 minút, kým nezmäkne. Na záver pridajte korenie a hrsť čerstvého koriandru.
Bulgur s kuracím mäsom
Recept na bulgur s kuracím mäsom si rýchlo obľúbite! Je veľmi ľahký a rýchly. Vybrali sme kuracie kari. Bulgur je výbornou a zdravou alternatívou k prílohám ako je ryža, cestoviny a pod.

Ingrediencie
- 30 g masla
- 500 g kuracích pŕs nakrájaných na rezance
- 1 ks cibule
- 2 lyžičky kurkumy
- 2 lyžičky kari
- 1/2 hrnčeka bulguru
- 300 g paradajok pokrájaných na kocky
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 hrnčeky vody
- 1 ks karfiol
- 1 plechovka cíceru
- 1 biely jogurt
- soľ, čierne korenie
Postup
- Kuracie rezance opečte na masle, kým mierne nezhnednú (asi 5 minút).
- Rezance dajte z panvice na tanier a pridajte soľ a čierne korenie.
- Na zbytku masla na panvici osmažte na drobno nakrájanú cibuľku a cesnak.
- Pridajte kari, kurkumu, bulgur, paradajky a karfiolové ružičky a zalejte to vodou.
- Priveďte do varu a pod pokrievkou duste cca 15 minút.
- Nakoniec pridajte mäso, jogurt a cícer. Duste ďalších 10 minút.
Bulgur príprava - ľahko a rýchlo
Príprava bulguru sa najviac zhoduje s prípravou ryže. S bulgurom môžete postupovať úplne rovnako. Spôsobov prípravy je ale predsa len viac. Bulgur už kúpite vo väčšine obchodov s potravinami. So zľavou objednávajte cez Tipli v niektorom z BIO obchodov.
-
Bulgur bez tepelnej úpravy
Tento spôsob prípravy je najvhodnejší vtedy, keď chcete v bulgure uchovať všetky hodnotné látky a vitamíny. Bulgur nechajte nabobtnať zhruba v trojnásobku vody alebo aspoň jednu hodinu.
-
Bulgur zaliaty horúcou vodou
Tento postup je rovnaký ako pri predchádzajúcom tipe prípravy, ale tu bulgur zalejete horúcou vodou. Tým sa jeho príprava urýchli a bulgur nabobtná rýchlejšie.
-
Varený bulgur
Chcete bulgur klasicky uvariť? Postupujte tak, ako keby ste varili ryžu. Bulgur zalejte dvojnásobkom až trojnásobkom vody, ochuťte a varte zhruba 10-15 minút.
✩TIP: Vyskúšajte bulgureto!
Bulgur je skvelou náhradou ryže. Uvaríte z neho aj vynikajúce rizoto alebo bulgureto. Na prípravu vám postačí zeleninový vývar, v ktorom bulgur uvaríte, huby a zelenina. Postupujte ako pri príprave klasického rizota. A samozrejme bulgur, ktorý kúpite v niektorom z BIO obchodov.
Kvalitné potraviny nakupujte v bio obchodoch!
Biopotraviny a zdravá výživa je dostupná aj v týchto bio obchodoch: Babickinazahrada.sk, Hanojushop.sk alebo BioCare.sk. S Tipli získate pri nákupe online aj zľavy na bioprodukty, aby ste vo svojom obľúbenom obchode nakúpili ešte výhodnejšie! Využite lákavé ceny a nezabudnite na cashback.
Zobraziť zľavySúvisiace obchody
BioCare, BabičkinaZáhrada.sk, Prezdravie.sk, Hanojushop.sk, Zamio