10 praktických tipov a trikov do kuchyne

Tipy k nákupuTipy a triky  |  Nakupovanie 10. 11. 2021

Kuchyňa je miesto, v ktorej trávime veľa času a z času na čas by sa nám hodili šikovní pomocníci. Možno ste ani len netušili, ale niekoľko skrytých pomocníkov sa určite nájde. Nie, nie sú to rodinní príslušníci, ani divní škriatkovia v domácnosti. Prezradíme vám tipy a triky do domácnosti, ktoré vám uľahčia život.

Tipy a triky do kuchyne

1. Test na vajíčko

Ak si nie ste istí, ako dlho máte uložené vajíčko v chladničke a či ho vôbec môžete konzumovať? Uskutočnite preto malý pokus vo vašej kuchyni. Rovnako tento test môžete vyskúšať, ak ste kúpili čerstvé vajíčka a radi by ste si ich čerstvosť preverili.

Vajcia sú pórovité a keď sa do nich dostane vzduch sú zo dňa na deň ľahšie. To vysvetľuje aj to, že čím sú vajcia staršie, tým sa dostanú vyššie na povrch pohára naplneného vodou. Vtedy majú okolo 22-26 dní. Ak sú vajcia čerstvé, padnú na dno nádoby s vodou, akoby ležali. V takomto prípade majú 1-3 dni. Ak sa vajce začne postupne dvíhať do kolmej polohy, tak že sa dotýka špičkou dna, má okolo 10-12 dní.

Test vajíčok

Vyskúšajte aj vy test na čerstvosť kúpených vajec.

2. Zamrazený rajčinový pretlak

Už sa vám niekedy stalo, že ste použili na varenie iba polovičku konzervy rajčinového pretlaku a druhú ste odložili do chladničky? Potom ste po niekoľkých týždňoch s hrôzou zistili, že vám začína plesnivieť? Ak neradi plytváte potravinami, skúste nespotrebovanú časť pretlaku zamraziť. Nalejete ju do formy na ľad a po kockách ju pekne môžete rozmrazovať. Originálne formy na ľad nájdete napríklad v eshope Tchibo.

3. Bezproblémové čistenie cesnaku

Poradíme, ako bezproblémovo zbavíte cesnak šupky. Je to jednoduché. Cesnak rozložíte na dosku, na jeho povrch položíte tanier a pritlačíte ho tak, aby sa pomaly začala oddeľovať šupka od cesnaku. Nepritlačíte príliš, aby ste cesnak nerozdrvili. Potom cesnak vložíte do malej umelohmotnej nádoby Tupperware , zatvoríte viečko, viackrát zahrkáte a máte oddelený cesnak od šupiek.

Čistenie cesnaku

Na strúčiky cesnaku položte tanier a pritlačte ho.

4. Večne čerstvý šalát

Už ste rozmýšľali nad tým, ako dlho vám vydrží čerstvý šalát v chladničke bez toho aby okamžite zvedol? Stačí, keď nakrájaný šalát vložíte do misky, na jeho povrch položíte papierovú kuchynskú utierku a misku zakryjete fóliou na potraviny. Ku chutnému šalátu patria aj čerstvé bylinky. Čo by ste povedali na pestovanie byliniek na balkóne? Vieme, čo všetko budete potrebovať.

5. Jogurtová zmrzlina

Majú vaše deti radi zmrzlinu, ktorú im z času na čas dovolíte? Skúste malý domáci trik a nemusíte mať výčitky svedomia o nezdravom životnom štýle. Kúpte štvorbalenie jogurtov, ktoré majú papierovo-plastové viečko. Ak ste si z predchádzajúcich nákupov nanukov odložili drevené paličky, zapichnite ich do jogurtu a dajte zamraziť do mrazničky. Po niekoľkých hodinách ich môžete ponúknuť ako náhradu zmrzliny.

Jogurtová zmrzlina

Z obyčajného jogurtu, ktorý zamrazíte máte zmrzlinu.

6. Krájač jemných potravín

Akokoľvek sa zdá táto technika divná, verte že funguje. Aj keď existujú rôzne pomôcky do kuchyne na krájanie jemných potravín, vyskúšať môžete úplne jednoduchú veci. Ak potrebujete prekrojiť na polovicu tortu alebo na plátky jemný kozí syr, použite dentálnu niť, ktorou úplne jednoducho nakrájate všetko, čo potrebujete.

7. Šampanské bez roztopeného ľadu

Aj vy máte radi bublinky, ale v lete sa vám veľmi rýchlo šampanské oteplí a potom sa už nedá piť? Problém môžete jednoducho vyriešiť tak, že bobuľky hrozna dáte na niekoľko hodín zamraziť a potom ich namiesto kociek ľadu hodíte do pohára so šampanským. Čo poviete?

Šampanské z hroznom

Kocky ľadu môžete v šampanskom nahradiť zamrazenými bobuľkami hrozna.

8. Trik s drevenou lyžicou

Drevenú lyžicu stačí položiť na hrniec po jeho celom obvode a nemusíte sa báť, že by sa vám voda prevarila a vyvrela až von z hrnca. Drevená lyžica totižto absorbuje vlhkosť. Ak by ste to chceli vyskúšať s kovovou lyžicou, tak veľmi nepochodíte, pretože sa veľmi rýchlo zahreje.

9. Kryštálová kocka ľadu

Na prípravu priezračných kociek ľadu prevarte vodu a nalejte ju do formy na ľad. Vložte ju do mrazničky a keď ju po niekoľkých hodinách vytiahnete kocky ľadu sú neuveriteľne priezračné.

Vašu najbližšiu návštevu môžete ohúriť aj ovocnou malinovkou s plávajúcimi kockami ľadu. Do formy na ľad nalejte prevarenú vodu a pridajte maliny, čučoriedky alebo akékoľvek ovocie podľa chuti a dajte zamraziť. Potrebujete inšpiráciu na prípravu dobrého nápoja? Prečítajte si recepty na najlepšie domáce limonády.

Domáca limonáda

Do formy na ľad nalejte prevarenú vodu, pridajte kúsky ovocia a po zamrazení môžete pripraviť limonádu.

10. Čistiaci prostriedok na ovocie a zeleninu

Existuje veľmi jednoduchý spôsob, ako zbaviť ovocie a zeleninu chemikálií, aby bola bezpečnejšia. Umývajte ju v roztoku z octu a čistej vody v pomere 10% octu k 90% vody. Ak necháte ovocie a zeleninu v tomto roztoku 15-20 minút, uvidíte, aká špinavá bude voda.

Hľadáte ďalšie pomôcky na vybavenie kuchyne?

S výrobkami od Tescomy vám varenie pôjde ľavou zadnou. Zaregistrujte sa a objednajte si výrobky cez cashback Tipli.sk v Tescoma alebo v ďalších 220 obchodoch. Z každej objednanej služby získate peniaze späť.

Chcem nakupovať výhodne

Súvisiace obchody

Tescoma, HomePoint.sk, Bighome.sk, BabičkinaZáhrada.sk, Prezdravie.sk

Chcete prísť o odmenu až 15 % z každého nákupu na internete?

Stačí sa zadarmo zaregistrovať a o žiadne odmeny už nikdy neprídete.

Práve teraz k novému účtu až 10 € za vaše nákupy. Ku každej odmene za nákup, získate ďalšiu bonusovú v rovnakej výške. Celkom na bonusových odmenách môžete získať až 10 €.

- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
Máte už účet? Prihláste sa