10 zdravých potravín pre deti a bio matky + recept

Tipy k nákupuDeti  |  Rodičia a deti 10. 11. 2021

Tak ako je to s výchovou detí, rovnaký princíp platí aj pri ich výžive. Deťom môžete dať dobrý základ do života a čím budú staršie, tým si svoje cestičky budú vyberať samé. Zdravá strava je základným pilierom pre telo aj mozog a preto im doprajte tie najlepšie potraviny, či už ste bio matky alebo jednoducho matky.

Napriek negatívnym reakciám okolia na bio matky, dostať túto nálepku, je pocta. Ide len o to nastaviť si vlastné hranice tak, aby sa zdravá výživa nestala jedinou vecou, ktorou sa budete zaoberať. Predsalen, všetkého veľa škodí. Predstavte si však takýto model. Mamička pestuje vo svojej minizáhradke paradajky, mrkvu, petržlen, bazalku. Zeleninu si dopestuje svojpomocne alebo ju dostane zo záhrady svojich rodičov, babky či susedy. Každá matka, či už sa nazýva bio matka, alebo nie, chce predsa dopriať brušku svojho dieťatka najlepšiu stravu.

TIP: Hľadáte bio produkty na prípravu jedál pre svoje deti? Nakupujte výhodne v jednom z obchodov Tipli a vďaka cashbacku získate peniaze z nákupu späť.

Telo má úžasný mechanizmus a dokonalý pamäťový efekt. Preto aj pri začatí príkrmov detí platí, že by ste ich nemali naučiť jesť slané jedlá. Pokrmy môžete ochutiť napríklad extra panenským olivovým olejom. Ak deťom od malička doprajete tie najlepšie bio produkty, ich telo dokáže v neskoršom veku lepšie spracovávať nezdravé látky a potraviny.

10 zdravých potravín pre deti

Zelenina

Doprajte deťom zdravé potraviny vo forme bio kvality.

Zaradiť biopotraviny do výživy detí stojí za to a prináša viaceré výhody. Vďaka konzumácii bio potravín sa organizmus dieťaťa nezaťažuje cudzorodými látkami, ako sú napríklad antibiotiká, pesticídy, ťažké kovy a iné nežiaduce látky, ktorými je životné prostredie opakovane zaťažované. Preto dbajte aj o to, aké potraviny nakupujete pre svoje deti. Nákupom v bio care si môžete byť istí garanciou kvalitných potravín.

1. Paradajka

Paradajka

Paradajka obsahuje veľa vitamínov a minerálov.

Zo zeleniny je v lete ideálna paradajka. Napriek tomu, že ich obsah tvorí voda, deťom dodajú množstvo potrebných vitamínov, ako je vitamín A, B, C, E, vlákninu, vápnik, draslík a množstvo ďalších vitamínov a minerálov.

2. Vajcia

Vajcia sú zdrojom vápnika, ktorý je pre správny vývin kostí veľmi dôležitý. U detí, ktoré začali s príkrmami sa odporúča zjesť 1 vajíčko denne po dobu aspoň pol roka. Taktiež je konzumácia vajcia dôležitá pre lepší vývoj mozgu.

3. Mlieko

Mlieko

Mlieko obsahuje bielkoviny a vápnik.

Doprajte svojim deťom bio mlieko z neďalekých bio fariem. Majú síce kratšiu záruku, ale telu dodajú vyšší príjem bielkovín a vápnika. Mlieko zároveň pôsobí ako prevencia proti osteoporóze.

4. Jogurt

Tráviaci trakt svojich detí ochránite jogurtom, ktorý obsahuje probiotiká. Patrí sem napríklad grécky jogurt alebo bio produkt bez modifikovaného škrobu. Je to najlepší liek na citlivý žalúdok.

5. Ovsené vločky

Ovsené vločky

Ovsené vločky zlepšujú schopnosť zapamätať si.

Ovsené vločky sú vynikajúcim zdrojom vlákniny. Táto potravina zlepšuje trávenie u detí, vyprázdňovanie a má blahodarne účinky aj na pamäť. Zároveň je aj výborným zdrojom energie.

TIP: Nechcete strácať čas nakupovaním v obchode? Objednajte si potraviny domov z bio obchodu Trnava.

6. Orechy

Orechy vynikajúco pôsobia na kardiovaskulárny systém, pomáhajú pri trávení a zároveň dodávajú energiu. Orechy sa odporúča konzumovať v doobedných hodinách a sú vhodné pre väčšie deti.

7. Čučoriedky

Čučoriedky

Čučoriedky obsahujú antioxidanty a vitamín C.

Pri výbere ovocia sa vždy riaďte aktuálnou sezónou ponukou. V lete sú vynikajúce čučoriedky. Vyberte sa s deťmi do lesa, kde si ich za hrsť nazbierate. Čučoriedky sú plné antioxidantov, flavonoidov a vitamínu C.

8. Tofu

Deti potrebujú aj proteíny, ktoré im tofu dokáže zabezpečiť. Tofu je vyrábané zo sójového mlieka a vďaka hlavnej ingredencii obsahuje bielkoviny, zdravé tuky, vlákninu, železo, vápnik a horčík.

9. Kapusta

Kapusta

Kapusta taktiež obsahuje veľké množstvo vitamínu C.

Kapusta obsahuje zelené farbivo, ktoré chráni telo detí pred vírusmi a dodáva im dôležité látky pre správny vývoj organizmu. Táto potravina obsahuje vitamín C a preto pôsobí ako prevencia pred nachladnutím.

10. Pstruh

Ideálna pre deti je slovenská ryba, napríklad pstruh dúhový. Ak nie je k dispozícii, dieťaťu môžete ponúknuť aj lososa.

Recept na rybací koláč pre deti

Rybací koláč

Rybací koláč sa odporúča pripraviť z domácej ryby.

Ingredencie

  • Pstruh dúhový
  • 1 mrkva
  • 1 vajíčko
  • 2 lyžičky pšenové vločky

Postup:

  1. Rybu vykostíme, pridáme do nej nastrúhanú mrkvu, jedno vajce a pšenové vločky.
  2. Všetko spolu rozmixujeme.
  3. Masu vyformujeme do malých placiek.
  4. Vyformované koláčiky pečieme v rúre pri teplote 180 stupňov okolo 5-10 minút.

Rada na záver

Podporte u detí zdravé stravovacie návyky. Ak začínate s pridávaním nových druhov zeleniny, dieťaťu zdravá strava nemusí spočiatku chutiť. Nie je totižto na chuť zvyknuté. Avšak tento neúspech by vás nemal odradiť. Dieťa potrebuje opakovane ochutnať nové jedlá, aby zistilo, či mu chutí alebo nie. Vyskúšajte na dieťa malý trik, dajte mu na výber z dvoch zdravých potravín. Jednu si určite vyberie.


Nakúpte zdravé bio potraviny aj cez eshop

  • Milk Agro - Nakúpite tu široký sortiment výrobkov z mlieka v tej najvyššej kvalite.
  • BioCare - Ponúka výživové doplnky, detetické potraviny a bio recepty na každý deň .
  • BabičkinaZáhrada.sk -Tento bioobchod sa stará o vaše zdravie vďaka kvalitným bioproduktov, bylinkám a kozmetike.
  • Feedo - Okrem iného ponúkajú aj bio výživu pre deti, kaše a príkrmy.

Súvisiace obchody

BioCare, BabičkinaZáhrada.sk, Prezdravie.sk, FIT PLUS, Hanojushop.sk

Chcete prísť o odmenu až 15 % z každého nákupu na internete?

Stačí sa zadarmo zaregistrovať a o žiadne odmeny už nikdy neprídete.

Práve teraz k novému účtu až 10 € za vaše nákupy. Ku každej odmene za nákup, získate ďalšiu bonusovú v rovnakej výške. Celkom na bonusových odmenách môžete získať až 10 €.

- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
Máte už účet? Prihláste sa