5 vecí, ktoré si nezabudnite zbaliť na dovolenku

Tipy k nákupuDovolenka a cestovanie 10. 11. 2021

Niekto sa zbalí na dovolenku hodinu pred odletom lietadla, iný si potrebuje nakôpkovať veci aspoň dva dni dopredu alebo aj viac. Je jedno aký štýl balenia máte, dôležité veci by ste si do kufra nemali zabudnúť zbaliť. Ktoré sú to, vám pripomenieme.

Pri výbere oblečenia na dovolenku platí jedno jednoduché pravidlo 3x3. Aby ste sa zbalili minimalisticky, stačia vám 3 tričká a 3 spodné vrstvy oblečenia. Nezabudnite však ani na spodnú bielizeň, pyžamo, plavky, obuv na pláž alebo do vody a praktické módne doplnky a hygienické potreby. Určite sa vám zídu aj slnečné okuliare a šiltovka.

Ak by ste si predsa len ten jeden kus oblečenia zabudli, na každom mieste (teda pokiaľ nejdete na dovolenku do púšte) sa nachádzajú obchody a môžete si chýbajúcu vec dokúpiť. Všetko má svoje riešenie! Najdôležitejšie je, aby ste si vašu dovolenku vyhľadanú například na Booking užili naplno.

TIP: Láka vás viac dovolenka na Slovensku? Poradíme vám miesta, kam sa môžete vydať za oddychom a zažiť nezabudnuteľnú dovolenku.

1. Letenka a doklady totožnosti

Letenka

Pár dní pred odletom si spravte check in a palubný lístok si uložte do mobilu alebo vytlačte.

Medzi najdôležitejšie doklady, ktoré si musíte zbaliť na dovolenku patrí občiansky preukaz, pas a letenka. Ak cestujete v rámci Európskej únie, postačí vám občiansky preukaz. Ak cestujete mimo EÚ, potrebujete pas alebo víza. Pred odletom lietadla si nezabudnite spraviť check-in online. Palubný lístok s QR kódom si môžete uložiť do mobilu alebo vytlačiť. Nezabudnite ani na cestovné poistenie, ktoré zahŕňa poistenie cestovných nákladov a úrazové poistenie.

2. Vodičský preukaz

Vodičský preukaz

Ak sa chystáte prenajať auto v zahraničí, budete potrebovať európsky vodičský preukaz.

Ak si v zahraničí prenajímate auto, musíte mať so sebou európsky vodičský preukaz. Prenajať auto si môžete aj priamo na letisku, kde funguje nejedna požičovňa áut. Túto možnosť vám však neodporúčame, pretože nemáte zaistené, či budete mať k dispozícii auto v želanej kategórii. Rezervujte si automobil ešte s predstihom napríklad od Rentalcars.com.

3. Peniaze a kreditná karta

Kreditná karta

S kreditnou kartou nebudete mať žiaden problém platiť v zahraničí.

Vždy je dobré ísť na dovolenku s hotovosťou vo vrecku. Pre prípad, že na danom mieste nebudete môcť platiť kartou. Avšak neberte si veľký obnos peňazí, aby ste v prípade krádeže o ne neprišli. Ak vám hotovosť dôjde, platiť môžete kreditnou kartou alebo si vyberiete hotovosť v miestnom bankomate. Aby ste za výber z bankomatu neplatili veľa, pozrite si, do akej bankovej skupiny patrí vaša banka. Napríklad Slovenská sporiteľňa patrí do rakúskej Erste Group. V zahraničí teda hľadajte známe logo a tento názov. Životné poistenie funguje ako finančná istota. Máte ho aj vy?

4. Lieky a zdravotný preukaz

Lieky

Zásobne sa najnutnejšími liekmi na vašu dovolenku.

Pred cestovaním by ste sa mali uistiť, či budete mať dostatok liekov, ktoré užívate, aj na dovolenke. Taktiež sa odporúča, aby ste si základné lieky, ako sú lieky na alergiu, teplotu alebo hnačku zobrali so sebou. Nakúpiť si ich môžete aj cez eshop lekárni v doleuvedenej ponuke. Nezabudnite si so sebou zobrať aj európsky zdravotný preukaz, aby vás v prípade nutnosti ošetrili. Máte na to zákonné právo občana Európskej únie.

TIP: Cestujete na hory a potrebujete si kúpiť kvalitný batoh? Pomôžeme vám s výberom.

5. Mobil a nabíjačka

Mobil

Nezabudnite si k mobilu zobrať aj nabíjačku alebo externú batériu.

Dnes už málokto odíde na dovolenku bez mobilu. Ak v ňom máte uložené palubné lístky a necháte si ho doma, pravdepodobne by ste neodleteli. K mobilu potrebujete nabíjačku. Veď kto by chcel mať na dovolenke vybitý telefón. V zahraničí už pôvodný roaming už neexistuje, mimo svojej krajiny môžete telefonovať za domáce ceny a nemusíte platiť žiadne dodatočné roamingové poplatky. Platí to aj pri zasielaní textových správ a využívaní dátových služieb v zahraničí. Na cestu si nezabudnite pribaliť aj nabíjačku na telefón poprípade externú batériu.

Súvisiace obchody

Rentalcars.com, Booking, Hotels.com, Kiwi.com, Vueling

Chcete prísť o odmenu až 15 % z každého nákupu na internete?

Stačí sa zadarmo zaregistrovať a o žiadne odmeny už nikdy neprídete.

Práve teraz k novému účtu až 10 € za vaše nákupy. Ku každej odmene za nákup, získate ďalšiu bonusovú v rovnakej výške. Celkom na bonusových odmenách môžete získať až 10 €.

- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
Máte už účet? Prihláste sa