Ako vybrať a založiť akvárium - rady pre začiatočníkov

Tipy k nákupuNakupovanie 20. 8. 2021

Premýšľate o založení akvária u vás doma? Pohľad na pokojnú vodu a farebné rybičky dokážu vytvoriť z izby skutočne relaxačnú miestnosť. Ako ale vybrať správne akvárium a čo všetko doň potrebujete? Prečítajte si v článku.

K založeniu akvária vám nestačí sklenená nádoba a pár rybičiek. Pre zdravie a spokojnosť týchto domácich zvierat musíte akvárium vybaviť dôležitým príslušenstvom. Postupujte podľa nášho zoznamu pre začiatočníkov.

akvarium

1. Výber akvária

V akvaristike si môžete vybrať z dvoch možností. Prvou je výber už zloženého setu akvária, teda takého, ktoré obsahuje potrebné príslušenstvo ako filtráciu či vykurovanie. Ponúkaný set sa vám ale nemusí páčiť a preto radšej zvolíte druhú možnosť, ktorou je postavenie vlastného akvária. Určite si ale najskôr premyslite, kde chcete akvárium umiestniť a koľko naň máte doma miesta. Pre rybičky platí, čím viac miesta tým lepšie.

Druhy akvárií

V obchodoch máte na výber z troch druhov akvárií:

  • Sklenené akvárium- najkvalitnejší druh, odolá aj slanej vode.
  • Sklenené akvárium s rámom- nevhodné pre slanú vodu, rám časom skoroduje.
  • Plastové akvárium- najlacnejšie, náchylné na poškrabanie počas čistenia.

Na základe tvaru akvária máte na výber z pravouhlého akvária alebo guľatého. Aj keď sa môže zdať guľaté akvárium dizajnovo krajšie, odborníci ho neodporúčajú. Guľaté akvárium zhoršuje rybkám vnímanie priestoru a taktiež je horšie na pridávanie potrebného príslušenstva. Ak po ňom však veľmi túžite, odporúča sa doň zakúpiť druh rybky Betta bojovníčka, ktorá nie je náročná na priestor ani na chov.

Set akvária Juwel Lido

Set akvária Juwel Lido má kapacitu nádrže 120 l, čo je ideálna priemerná kapacita akvária. Obsahuje filtračný systém, ohrievač, čerpadlo a LED osvetlenie v štyroch farbách. Navyše je akvárium spojené so skrinkou, ktorá môže v izbe poslúžiť aj ako štýlový kus nábytku na odkladanie domácich potrieb.

Pôvodná cena
Cena s cashbackom
Pôvodná cena399,99 €
Cena s cashbackom393,38 €
Nakúpiť cez Tipli »
akvarium

Set akvária Juwel Trigon

akvarium

Rohový set akvária Juwel Trigon so vstavanou skrinkou obsahuje filter, ohrievač aj LED osvetlenie. Akvárium má oblé predné sklo a v spojení s čiernou skrinkou tvorí elegantný nábytok, ktorý sa hodí do moderne zariadenej izby. Kapacita akvária je 350 litrov, takže ide o väčšie akvárium vhodné pre väčší počet rýb.

Pôvodná cena
Cena s cashbackom
Pôvodná cena1199,99 €
Cena s cashbackom1180,16 €
Nakúpiť cez Tipli »

Ako postupovať pri čistení akvária?

1. Najprv vyberte rybky z akvária a vložte ich do prechodnej nádoby, napríklad do vedra.

2. Všetku techniku v akváriu, teda filter, ohrev a osvetlenie skontrolujte. Ak nefunguje ako by mala, je potrebné jej prečistenie.

3. V akváriu vymeňte vodu alebo ju len odkalte a dopusťte.

4. Zo skla a kameňov odstráňte nahromadené riasy a nečistoty.

5. Ak máte v akváriu aj rastliny, upravte ich ostrihaním alebo odstránením nevzhľadných listov podľa potreby. Taktiež im doplňte hnojivo.

6. Na záver doplňte krmivo aj pre rybičky a vložte ich späť do akvária.

2. Umiestnenie akvária

Akvárium umiestnite na pevný a rovný podklad, ktorý zvládne aj ťažšiu váhu. Naplnené akvárium totiž váži oveľa viac, ako by sa mohlo zdať. 1l vody sa rovná približne 1kg a taktiež samostatné akvárium je väčšinou pevné a ťažké. Ak si kúpite kompletný set akvária so skrinkou, výrobca zaručuje jeho stabilitu aj po naplnení.

Akvárium umiestnite do izby na miesto, kde naň nebude páliť priame slnko. Riasam v akváriu totiž neprospieva silné slnko.

Ako nakupovať v e-shope Zoohit.sk lacnejšie? Využite Zoohit zľavový kupón a ďalšie zľavy.

3. Dno akvária

Od výberu správneho akvária sa môžeme posunúť k jeho vybaveniu. Dno akvária je potrebné vybaviť substrátom, ktorý sa postará o správnu výživu rias v akváriu. Ďalej sa na dno akvária sadia už spomínané riasy a tiež sa môžu pridať aj dekoratívne kamene alebo ozdoby. Rybky si rady hľadajú skrýše a preto by ste im mali dno akvária vybaviť tak, aby o nich nemali núdzu.

Substrát Nature Soil

Hnedý substrát značky Nature Soil od Olivera Knotta je čisto prírodný substrát vhodný na dno vášho akvária. Obsahuje výživnú pôdu, ktorá sa postará o správny rast rastlín v akváriu a tiež o čistú vodu. Je zložený zo štrku a hnojiva. Substrát jednoducho vysypete na dno akvária, zasadíte doň rastliny a máte hotovo.

Pôvodná cena
Cena s cashbackom
Pôvodná cena27,99 €
Cena s cashbackom27,53 €
Nakúpiť cez Tipli »
substrat

Prírodné kamene Seiryu Rock

substrat

Zoohit.sk ponúka na dekoráciu vášho akvária aj bohato štruktúrovaný prírodný kameň s japonským názvom Seiryu. Všetky kamene v sade majú jedinečné tvary a veľkosti a preto z nich môžete vytvoriť zaujímavé podvodné krajinky pre vaše rybičky.

Pôvodná cena
Cena s cashbackom
Pôvodná cena26,99 €
Cena s cashbackom26,54 €
Nakúpiť cez Tipli »

Dekoratívne drevo Talawa

Perličkové dekoratívne drevo Talawa je dekoráciou z prírodného dreva. Vďaka procesu perličkovania je drevo veľmi trvanlivé. Drevo môže na dne akvária tvoriť dobrú skrýšu pre vaše rybičky. Pred vložením do akvária ho stačí trocha namočiť.

Pôvodná cena
Cena s cashbackom
Pôvodná cena26,99 €
Cena s cashbackom26,54 €
Nakúpiť cez Tipli »
dekorativne drevo

Dekoratívny kameň Lochgestein

dekorativne drevo

Dierovaný kameň Lochgestein vo svetlo béžovej farbe je vhodný do sladkovodných aj morských akvárií. Vďaka dierovanej štruktúry je vhodnou skrýšou pre ryby. Kameň je ideálny do akvária s ostriežmi. Na Zoohit nájdete aj množstvo ďalších rôznorodých kameňov, ktoré skvelo doplnia vaše akvárium.

Pôvodná cena
Cena s cashbackom
Pôvodná cena19,99 €
Cena s cashbackom19,66 €
Nakúpiť cez Tipli »

Dekorácia H2show Kristall

Kryštál H2show obsahuje LED osvetlenie a tiež vzduchovú trisku, ktorá vypúšťa stovky bubliniek. Dekorácia je vyrobená z bezpečnej živice, ktorá neovplyvňuje biologickú rovnováhu v akváriu. Pozrite si, aké ďalšie dekorácie do akvária nájdete v chovateľských potrebách Zoohit.

Pôvodná cena
Cena s cashbackom
Pôvodná cena44,99 €
Cena s cashbackom44,25 €
Nakúpiť cez Tipli »
krystal

3. Osvietenie akvária

Aj keď nemajú rastliny v akváriu ani rybičky radi silné slnko, potrebujú osvetlenie minimálne 12 až 14 hodín denne. Niektoré akvária majú svetlo zabudované priamo vo veku. Ak si ale kúpite akvárium, ktoré osvetlenieneobsahuje, najvhodnejšou voľbou je zakúpiť podlhovastú žiarivku. Žiarivka musí byť ale určená priamo do akvária, aby mala vhodné spektrum osvetlenia pre rastliny aj ryby.

Tipli TIP: Osvetlenie do akvária aj iné potrebné vybavenie nájdete okrem e-shopu Zoohit.sk aj v obchodoch s chovateľskými potrebami ABC-Zoo alebo Petcenter.

4. Vykurovanie akvária

Aj správna teplota vody je dôležitá pre život rastlín a rýb v akváriu. Aj keď je u vás doma teplo, teplota vody je zvyčajne vždy o pár stupňov nižšia, ako teplota prostredia. Práve z toho dôvodu je do akvária vhodné kúpiť vykurovacie teliesko a udržiavať teplotu vody na 22°C až 26°C podľa druhu rýb. K akváriu si zakúpte aj teplomer určený pre akvária, aby ste teplotu vody mali pod kontrolou a vedeli tak vykurovanie aj regulovať alebo úplne vypnúť.

Rady pri čistení akvária

Čistenie akvária spočíva vo vyčistení filtra a ďalších zariadení, výmene vody a odstránení nahromadeného odpadu. Dôkladnejšie čistenie a výmena vody sa odporúča každých 10-14 dní. Pri čistení sa vám budú hodiť tieto pomôcky:

- stierka na odstránenie usadenín zo skla

- sieťka na chytenie rýb

- dočasná nádrž na ryby počas čistenia

- trubica na odsávanie vody z akvária

- sterilizačné tablety

- vysávač na štrk

- špeciálne čistiace prostriedky na akvárium

- prúžky na zistenie tvrdosti a obsahu vody

5. Filtrácia

Filter udržiava čistotu a kvalitu vody. Neznamená to ale, že sa o akvárium nebudete musieť starať a čistiť ho. V obchode máte na výber z troch rôznych filtrácií a to vnútornej, ktorá je umiestnená priamo v akváriu, vonkajšej, ktorá má vonkajší filter umiestnený vonku a posledným typom je filtrácia pôdna. Pôdna filtrácia sa umiestňuje pod štrk na dne akvária, kvôli čomu nie je ale vhodná pre rastliny v akváriu, ktorým zabraňuje prístupu k živinám z pôdy.

Vnútorné filtračné čerpadlo Juwel

Vnútorné filtračné čerpadlo Juwel je vhodné pre všetky vnútorné filtračné systémy. Má tichý chod, nízku spotrebu energie a vysokú účinnosť. Čerpadlo je vhodné na použitie aj v morských akváriách.

Pôvodná cena
Cena s cashbackom
Pôvodná cena29,99 €
Cena s cashbackom29,49 €
Nakúpiť cez Tipli »
filter

6. Výber rybičky

Na záver to najdôležitejšie, výber rybičky do akvária. Výber správnej rybky by sa určite nemal podceniť. Niektoré druhy rýb sú menej náročné na starostlivosť a vhodnejšie pre začiatočníkov ako napríklad ryby bojovnice či krevety kantonské, ktorým stačia aj menšie akvária. Ak však chcete rýb viac, dôležité je zvážiť aj to, či chcete v akváriu rybičky rovnakého alebo rozdielneho druhu. Pri výbere rýb nepozerajte len na ich výzor či zaujímavé sfarbenie, ale sa radšej opýtajte predajcov v obchode či spolu rôzne druhy budú vychádzať alebo či potrebujú väčšiu starostlivosť. Taktiež si dajte pozor na to, aby ste nekúpili príliš veľa rýb do malého akvária.

Ako vložiť ryby do akvária?

Aj vloženie rýb po prvýkrát do nového akvária má pár zásad. Akvárium a veci v ňom by mali byť hotové už týždeň pred zakúpením prvých rýb najmä preto, že rastliny po zasadení do akvária uvoľňujú pár dní čpavok a dusitany, ktoré by mohli rybkám uškodiť. Preto radšej počkajte. Po prinesení prvých rýb ich najprv vložte v sačku na hladinu vody na približne 15 minút, aby si postupne zvykli na teplotu vody v akváriu. Ryby sú totiž veľmi citlivé na prudké zmeny. Po 15 minút môžete rybky voľne vypustiť do akvária.

Nakupujte chovateľské potreby výhodnejšie s cashbackom od Tipli aj v týchto obchodoch:

  • PetCenter- pozrite si aktuálnu ponuku zliav a kupónov v obchode.
  • HORNBACH- obchod ponúka všetko čo budete pre vaše rybičky potrebovať.

Súvisiace obchody

Zoohit, abc-zoo.sk, HORNBACH, PetCenter, Pet-market.sk

Chcete prísť o odmenu až 15 % z každého nákupu na internete?

Stačí sa zadarmo zaregistrovať a o žiadne odmeny už nikdy neprídete.

Práve teraz k novému účtu až 10 € za vaše nákupy. Ku každej odmene za nákup, získate ďalšiu bonusovú v rovnakej výške. Celkom na bonusových odmenách môžete získať až 10 €.

- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
Máte už účet? Prihláste sa