Cestovanie po Dunaji: Passau, Linz, Štúrovo, Ostrihom a Ilok

Tipy k nákupuDovolenka a cestovanie 10. 11. 2021

Nechajte sa unášať na vlnách Dunaja. Má mnoho mien a tak ako pôsobia vodné prúdy v jeho jednotlivých častiach cez ktoré prechádza, mení sa aj jeho názov na Donaou, Dunaj, Duna, či Dunav. My vás teraz pozývame na malú virtuálnu plavbu po zaujímavých mestách v okolitých štátoch.

Poďme sa spoločne zatúlať do miest, v ktorých môžete stráviť krásnu dovolenku, či už vo dvojici, s rodinou alebo kamarátmi. Víkendová dovolenka s deťmi tiež nie je na zahodenie. Závisí od tempa, ktoré si zvolíte, vaša potulky no nových miestach sa určite premenia na nezabudnuteľné zážitky.

Dunaj začína svoju púť vo Schwarzwalde v Nemecku, pokračuje cez Rakúsko, Slovensko, Maďarsko, Chorvátsko, Srbsko, cez Rumunsko-Bulharské hranice, Moldavsko a ústi deltou do Čierneho mora na hraniciach medzi Rumunskom a Ukrajinou. Chceli by ste zájsť na dovolenku ďalej, ako len k Dunaju? Poradíme vám, ako na lacné cestovanie.

5 miest na Dunaji, ktoré stoja za návštevu

Passau (Nemecko)

Dunaj začína svoju cestu v Donaueschingen a pokračuje svoju púť cez mestá Tuttlingen, Ulm, Ingolstadt, Regensburg, Straubing, Deggendorf a Passau. Bavorské mestečko Passau ukrýva starú architektúru s bohatou históriou. Jej najnavštevovanejšou pamiatkou je Dóm sv. Štefana, kde sa ukrýva najväčší organ sveta a passauská pevnosť s unikátnym výhľadom Veste Oberhaus.

TIP na cestu

Ak by ste si trúfli prejsť bicyklom viac ako 350 km z Viedne do Passau, zažili by ste najkrajšiu cyklistickú trasu v Európe. Prezývaná je aj ako Dunajská cyklocesta. My vám však prinášame rýchlejšiu a pohodlnejšiu možnosť. Flixbusom rovno z Bratislavy do Passau. S odchodom v sobotu ráno o 6:35 hod. a s príchodom v nedeľu večer o 22:25 vás cesta pre jednu osobu vyjde 44 eur.

Passau

V Passau určite navštívte Dóm sv. Štefana.

Linz (Rakúsko)

Linz je prvé mesto, cez ktoré preteká Dunaj v Rakúsku a následne pokračuje cez mestá Enns, Melk, Krems and der Donau, Tulln a Viedeň. V srdci Horného Rakúska, v Linzi, môžete na hladine Dunaja v noci obdivovať pestré farby z osvetlenia fasád kultúrnych stánkov. V meste vás určite nadchne najmodernejšia budova opera v Európe, historické centrum, múzeum budúcnosti Ars Electronica Center a vrch Pöstlingberg. Ak sa do Rakúska vyberiete autom, za zmienku stojí diaľničná známka Rakúsko a tipy, kde ju môžete kúpiť.

TIP na cestu

Do Linzu sa najlacnejšie dostanete kombináciou autobusu a vlaku prostredníctvom spoločnosti Flixbus. Cestu do Linzu si vychutnáte autobus a cestu späť pohodlným vlakom. Spiatočná cena víkendového lístka vás bude stáť 42 eur.

Linz

Linz sa svoje čaro aj noci, keď sa rozblikajú všetky svetlá na Dunaji.

Štúrovo (Slovensko)

Krátku dovolenku na Slovensku môžete stráviť aj v mestách, cez ktoré preteká Dunaj. Sú to mestá Bratislava, Komárno a Štúrovo. Ak ste z Bratislavy, Dunaj máte na očiach skoro každý deň a preto vám navrhujeme vydať sa na víkend do mesta Štúrovo. Atmosféru, ktorá je veľmi podobnou tej v prímorských mestečkách, si vychutnáte na pešej zóne alebo prechodom cez most Márie Valérie až k susedom do maďarského Ostrihomu.

TIP na cestu

Vychutnajte si panorámu Dunaja z palube lode a vyrazte z Osobného prístavu Bratislava do Štúrova. Rýchloloď METEOR vypláva v sobotu o 7:00 hod. z Bratislavy a do Štúrova dopláva o 10:45 hod. Táto trasa patrí medzi mimoriadne plavby. Dospelí zaplatia za lístok od 36 do 41 eur a deti od 2 do 15 rokov od 22 do 24,50 eur. V cene lístka je slovensky hovoriaci sprievodca, odborný výklad počas plavby + prechádzka cez Most Valérie do Ostrihomu k Bazilike. Zo Štúrova odchádza loď o 16:00 hod. späť do Bratislavy.

Štúrovo

Zo Štúrova prejdete po moste rovno do Ostrihomu v Maďarsku.

Ostrihom (Maďarsko)

Zo Štúrova sa pešo cez most Márie Valérie dostanete až do mesta Ostrihom. Jej hlavnou turistickou atrakciou je Katedrála Panny Márie a svätého Vojtecha. Katedrálu môžete navštíviť celoročne a to bezplatne. Jej história je spojená so slávnym slovensko-maďarským skladateľom Franzom Lisztom. Hneď vedľa katedrály sa nachádza ďalšia unikátna stavba - historický palác Esterházyovcov. Rieka Dunaj ďalej preteká do miest Budapešť, Dunaújváros, Baja a Moháč.

TIP na cestu

Do Ostrihomu sa najpohodlnejšie dostanete, ak si spojíte váš víkendový výlet s prehliadkou mesta Štúrovo. Loďou do Štúrova si vychutnáte nezabudnuteľnú plavbu po Dunaji. A cez Most Valérie sa dostanete do Ostrihomu.

Ostrihom

V Ostrihome určite zájdite do katedrály a historického paláca.

Ilok (Chorvátsko)

Dnes sa zastavíme už v poslednom meste na brehu Dunaja. V Chorvátsku máme na výber dve mestá - Vukovar a Ilok. Rozhodne však stojí za to, zatúlať sa po uličkách starého mesta Ilok a navštíviť hrad Odescalchi z 15. storočia alebo františkánskych kláštor. Táto oblasť je taktiež známa vinárstvom vďaka obľúbenej odrode tramín.

TIP na cestu

Do mesta Ilok v Chorvátsku môžete vycestovať autom alebo autobusom. Ilok je vzdialený 511 km od Bratislavy a cesta autom by vám mala trvať okolo 6 hodín s polhodinovou prestávkou. Ak si vyberiete druhú možnosť, spiatočný lístok do mesta Nový Sad pre jednu osobu vás bude stáť 74 eur. Treba však počítač náklady na cestu z Nového Sadu do mesta Ilok, ktorého cesta lemuje prúd rieky Dunaj.

Ilok

Ilok sa rozprestiera v lone krásnej prírody.

Ďalšie zaujímavé mestá pri Dunaji

  • Srbsko: Belehrad, Nový Sad, Smederevo
  • Rumunsko: Drobeta-Turnu Severin, Tulcea, Giurgiu, Braila, Galac, Tulcea, Sulina
  • Bulharsko: Ruse, Vidin, Svištov, Silistra
  • Ukrajina: Izmajil, Reni

Ušetrite na ubytovaní s Tipli

Ak vyrazíte na víkendovú dovolenku na Slovensku, nenechajte nič na náhodu a nájdite si ubytovanie cez Booking.com. Zaregistrujte sa a objednajte apartmán, hotel alebo hostel cez cashback Tipli.sk. Z každej objednanej služby získate peniaze späť.

Objednať ubytovanie cez Booking

Súvisiace obchody

Rentalcars.com, Booking, Hotels.com, Kiwi.com, Relaxero.sk

Chcete prísť o odmenu až 15 % z každého nákupu na internete?

Stačí sa zadarmo zaregistrovať a o žiadne odmeny už nikdy neprídete.

Práve teraz k novému účtu až 10 € za vaše nákupy. Ku každej odmene za nákup, získate ďalšiu bonusovú v rovnakej výške. Celkom na bonusových odmenách môžete získať až 10 €.

- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
Máte už účet? Prihláste sa