Cestovanie po Dunaji: Passau, Linz, Štúrovo, Ostrihom a Ilok

Tipy k nákupuDovolenka a cestovanie 3. 7. 2024

Nechajte sa unášať na vlnách Dunaja. Má mnoho mien a tak ako pôsobia vodné prúdy v jeho jednotlivých častiach cez ktoré prechádza, mení sa aj jeho názov na Donaou, Dunaj, Duna, či Dunav. My vás teraz pozývame na malú virtuálnu plavbu po zaujímavých mestách v okolitých štátoch.

Poďme sa spoločne zatúlať do miest, v ktorých môžete stráviť krásnu dovolenku, či už vo dvojici, s rodinou alebo kamarátmi. Víkendová dovolenka s deťmi tiež nie je na zahodenie. Závisí od tempa, ktoré si zvolíte, vaša potulky no nových miestach sa určite premenia na nezabudnuteľné zážitky.

Dunaj začína svoju púť vo Schwarzwalde v Nemecku, pokračuje cez Rakúsko, Slovensko, Maďarsko, Chorvátsko, Srbsko, cez Rumunsko-Bulharské hranice, Moldavsko a ústi deltou do Čierneho mora na hraniciach medzi Rumunskom a Ukrajinou. Chceli by ste zájsť na dovolenku ďalej, ako len k Dunaju? Poradíme vám, ako na lacné cestovanie.

5 miest na Dunaji, ktoré stoja za návštevu

Passau (Nemecko)

Dunaj začína svoju cestu v Donaueschingen a pokračuje svoju púť cez mestá Tuttlingen, Ulm, Ingolstadt, Regensburg, Straubing, Deggendorf a Passau. Bavorské mestečko Passau ukrýva starú architektúru s bohatou históriou. Jej najnavštevovanejšou pamiatkou je Dóm sv. Štefana, kde sa ukrýva najväčší organ sveta a passauská pevnosť s unikátnym výhľadom Veste Oberhaus.

TIP na cestu

Ak by ste si trúfli prejsť bicyklom viac ako 350 km z Viedne do Passau, zažili by ste najkrajšiu cyklistickú trasu v Európe. Prezývaná je aj ako Dunajská cyklocesta. My vám však prinášame rýchlejšiu a pohodlnejšiu možnosť. Flixbusom rovno z Bratislavy do Passau. S odchodom v sobotu ráno o 6:35 hod. a s príchodom v nedeľu večer o 22:25 vás cesta pre jednu osobu vyjde 44 eur.

Passau

V Passau určite navštívte Dóm sv. Štefana.

Linz (Rakúsko)

Linz je prvé mesto, cez ktoré preteká Dunaj v Rakúsku a následne pokračuje cez mestá Enns, Melk, Krems and der Donau, Tulln a Viedeň. V srdci Horného Rakúska, v Linzi, môžete na hladine Dunaja v noci obdivovať pestré farby z osvetlenia fasád kultúrnych stánkov. V meste vás určite nadchne najmodernejšia budova opera v Európe, historické centrum, múzeum budúcnosti Ars Electronica Center a vrch Pöstlingberg. Ak sa do Rakúska vyberiete autom, za zmienku stojí diaľničná známka Rakúsko a tipy, kde ju môžete kúpiť.

TIP na cestu

Do Linzu sa najlacnejšie dostanete kombináciou autobusu a vlaku prostredníctvom spoločnosti Flixbus. Cestu do Linzu si vychutnáte autobus a cestu späť pohodlným vlakom.

Linz

Linz sa svoje čaro aj noci, keď sa rozblikajú všetky svetlá na Dunaji.

Štúrovo (Slovensko)

Krátku dovolenku na Slovensku môžete stráviť aj v mestách, cez ktoré preteká Dunaj. Sú to mestá Bratislava, Komárno a Štúrovo. Ak ste z Bratislavy, Dunaj máte na očiach skoro každý deň a preto vám navrhujeme vydať sa na víkend do mesta Štúrovo. Atmosféru, ktorá je veľmi podobnou tej v prímorských mestečkách, si vychutnáte na pešej zóne alebo prechodom cez most Márie Valérie až k susedom do maďarského Ostrihomu.

Štúrovo

Zo Štúrova prejdete po moste rovno do Ostrihomu v Maďarsku.

Ostrihom (Maďarsko)

Zo Štúrova sa pešo cez most Márie Valérie dostanete až do mesta Ostrihom. Jej hlavnou turistickou atrakciou je Katedrála Panny Márie a svätého Vojtecha. Katedrálu môžete navštíviť celoročne a to bezplatne. Jej história je spojená so slávnym slovensko-maďarským skladateľom Franzom Lisztom. Hneď vedľa katedrály sa nachádza ďalšia unikátna stavba - historický palác Esterházyovcov. Rieka Dunaj ďalej preteká do miest Budapešť, Dunaújváros, Baja a Moháč.

TIP na cestu

Do Ostrihomu sa najpohodlnejšie dostanete, ak si spojíte váš víkendový výlet s prehliadkou mesta Štúrovo. Loďou do Štúrova si vychutnáte nezabudnuteľnú plavbu po Dunaji. A cez Most Valérie sa dostanete do Ostrihomu.

Ostrihom

V Ostrihome určite zájdite do katedrály a historického paláca.

Ilok (Chorvátsko)

Dnes sa zastavíme už v poslednom meste na brehu Dunaja. V Chorvátsku máme na výber dve mestá - Vukovar a Ilok. Rozhodne však stojí za to, zatúlať sa po uličkách starého mesta Ilok a navštíviť hrad Odescalchi z 15. storočia alebo františkánskych kláštor. Táto oblasť je taktiež známa vinárstvom vďaka obľúbenej odrode tramín.

Ilok

Ilok sa rozprestiera v lone krásnej prírody.

Ďalšie zaujímavé mestá pri Dunaji

  • Srbsko: Belehrad, Nový Sad, Smederevo
  • Rumunsko: Drobeta-Turnu Severin, Tulcea, Giurgiu, Braila, Galac, Tulcea, Sulina
  • Bulharsko: Ruse, Vidin, Svištov, Silistra
  • Ukrajina: Izmajil, Reni

Súvisiace obchody

Rentalcars.com, Booking, Hotels.com, Kiwi.com, Relaxero.sk

Chcete prísť o odmenu až 15 % z každého nákupu na internete?

Stačí sa zadarmo zaregistrovať a o žiadne odmeny už nikdy neprídete.

Práve teraz k novému účtu až 10 € za vaše nákupy. Ku každej odmene za nákup, získate ďalšiu bonusovú v rovnakej výške. Celkom na bonusových odmenách môžete získať až 10 €.

- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
Máte už účet? Prihláste sa