Čo musíte vedieť o záruke a záručnej dobe

Tipy k nákupuOchrana spotrebiteľa  |  Financie 5. 5. 2022

Pri množstve produktov, ktoré počas celého života nakupujeme, sa môže stať, že niektoré nebudú spĺňať to, čo ste od nich očakávali. Práve pre takéto prípady sa oplatí naštudovať si čo najviac o záruke a zákonnej záručnej dobe. V tomto článku sa dozviete všetko potrebné o záruke, záručnom liste aj záručnej dobe.

Čo je záruka

Záruka je určitý typ garancie, ktorá sa poskytuje v súvislosti s predávaným produktom. Ak výrobok počas platnej záruky nespĺňa to, čo by mal, máte právo ho reklamovať. Existujú dva typy záruk, a to zákonná a obchodná. Zákonnú záruku garantuje zákon a tak ju predávajúci nemôže skrátiť. V prípade obchodnej záruky sa predávajúci môže rozhodnúť či ju poskytne, pretože je poskytovaná nad rámec zákona. Ide teda o predĺženú záruku.

Záručný list

Záručný list je v podstate písomná forma záruky. Tento doklad vystavuje predávajúci kupujúcemu, avšak nie je povinný tak urobiť. Musíte si ho sami vyžiadať. V záručnom liste predávajúci uvádza rozsah, podmienky záruky aj jej prípadné predĺženie.

Čo obsahuje záručný list

Záručný list musí obsahovať niekoľko dôležitých údajov, a to:

  • meno predávajúceho, prípadne názov spoločnosti,
  • sídlo alebo miesto podnikania, ak sa jedná o právnickú osobu,
  • obsah a obmedzenia záruky,
  • podmienky a rozsah,
  • dĺžku záručnej doby.
Obrázok

Záručná doba

Všeobecná zákonná záručná doba je 24 mesiacov a vymedzuje ju Občiansky zákonník. Vzťahuje sa na tovar vyrobený na zákazku ako je nábytok a na všetky produkty zakúpené či už online alebo v kamenných obchodoch, na ktoré sa nevzťahuje osobitná záručná doba. Osobitná záručná doba sa týka použitých vecí, stavebných prác, zhotovenia stavby, opráv, krmív či potravín. Vopred určenú záručnú dobu nemožno nikdy skrátiť, iba predĺžiť.

Záručná doba na stavebné práce a stavby

Pri stavebných prácach platí osobitná záručná doba 18 mesiacov. Reklamovať môžete napríklad krivé podlahy, vlhké steny, pukliny a praskliny alebo zatekanie do domu. Na samotné stavby platí záručná doba 3 roky. Za všetky chyby, ktoré sa na stavbe zistia počas záručnej doby zodpovedá ten, kto ju zhotovil.

Záručná doba na použité veci

Záruka sa môže vzťahovať aj na použité veci. V tomto prípade je jej dĺžka 12 mesiacov. Pri tomto druhu tovaru musí byť vždy uvedené, že sa jedná o použitú vec a aké má prípadné vady. Pokiaľ zistíte inú závadu, máte právo ju reklamovať. Mnohé internetové obchody ako napríklad Alza, či Andreashop ponúkajú použité veci za výhodnejšie ceny. Navyše môžete použiť aj Andreashop zľavové kódy.

Záručná doba na opravy

Ak potrebujete reklamovať opravy, môžete tak urobiť do 24 mesiacov. Na opravy sa totiž vzťahuje štandardná zákonná záručná doba.

Záručná doba na potraviny a krmivá

V prípade potravín sa riadi dátumom spotreby, ktorý je uvedený na obale. Záručná doba teda platí do uplynutia tohto konkrétneho dátumu. Ak potraviny dátum spotreby nemajú, platí tu záručná doba 8 dní

Toto isté platí aj pri krmivách. Dĺžka záručnej doby závisí od dátumu expirácie.

Na čo sa nevzťahuje záruka

Ak z akéhokoľvek dôvodu chcete výrobok reklamovať, uistite sa, že ide o taký dôvod, na ktorý sa vzťahuje záruka. V niektorých prípadoch môže byť reklamácia zamietnutá, pretože bola neopodstatnená.

Na čo si treba dať pozor:

  • Záruka sa nevzťahuje na vady, ktoré boli príčinou predaja produktu za zvýhodnenú cenu a kupujúci o nich bol vopred upovedomený.
  • Reklamácia sa neuznáva ani v prípade, ak vady na výrobku vznikli nesprávnym používaním a zaobchádzaním.
  • Opotrebenie veci spôsobené bežným používaním tiež nemožno reklamovať.
  • Záruka sa tiež nevzťahuje na vlastnosti produktu, ktoré vám nemusia vyhovovať, no nemožno ich považovať za chybu. Ak je napríklad práčka alebo rýchlovarná kanvica príliš hlučná, ide o vlastnosť výrobku, ktorá je menej príjemná, no nie je to závada, ktorú treba reklamovať.

Súvisiace obchody

Alza, Datart, Nay

Chcete prísť o odmenu až 15 % z každého nákupu na internete?

Stačí sa zadarmo zaregistrovať a o žiadne odmeny už nikdy neprídete.

Práve teraz k novému účtu až 10 € za vaše nákupy. Ku každej odmene za nákup, získate ďalšiu bonusovú v rovnakej výške. Celkom na bonusových odmenách môžete získať až 10 €.

- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
Máte už účet? Prihláste sa