Čo musíte vedieť o zbere húb

Tipy a triky 20. 9. 2018

Prišla jeseň a s ňou vlhkejšie, no stále teplé počasie. Presne také, aké huby potrebujú pre svoj rast. Pri zbere a spracovaní si však treba dávať pozor, aby ste si domov priniesli len jedlé huby. Pozrite sa s nami kam na huby a užite si chvíľky zábavy v prírode korunované radosťou z plného košíka.

Premýšľate ako stráviť krásne teplé víkendy? Vyrazte na huby. Rastú teraz naozaj všade. Na lúkach, v lesoch, v nižších, ale aj vyšších polohách. Skúsení hubári vám istotne poradia, kam sa na lov týchto plodín vybrať. Ak žiadneho vo svojom okolí nemáte, vyskúšajte napríklad portál Nahuby.sk, kde sa dozviete rôzne zaujímavé informácie, ktoré obohatia skúsených zberačov, ale aj začiatočníkov.

Bezpečný zber húb

Skôr ako sa vydáte za dobrodružstvom a domov prinesiete plný košík hríbov a húb, treba si položiť otázku či poznáte huby. Vždy je fajn vyraziť s niekým skúseným alebo minimálne ku košíku na hríby a nožíku pribaliť atlas húb. Aj internet je skvelým pomocníkom, vďaka ktorému sa nepomýlite.

Ak si nie ste hríbom či hubou istí, neberte ju. V prípade, že by bola jedovatá, kontaminovala by aj ostatné huby vo vašom košíku a tie by ste museli všetky do jedného zahodiť. Taktiež nikdy nezbierajte jedlé huby či hríby, ktoré rastú v blízkosti jedovatých húb. Mohli by ste sa priotráviť. Nemusíte sa však obávať, zber húb až taká veda nie je.

jedle huby

Kráľom medzi hríbami je dubák.

Kam na huby?

Iste ste zazreli, že aktuálne nastal hríbový boom. Plné košíky zdobia sociálne siete či noviny. Ak máte chuť vyraziť na výlet, stavte na overené destinácie ako Tatry, kde nazbierate kopec hríbov ako dubáky, kozáky či suchohríby. Lúky sú v tomto čase pokryté vrstvami pečiarok, ľudovo nazývaných šampiňóny. Všeobene platí, že teraz rastú všade, takže stačí nájsť les a vyhnúť sa trasám, kde chodieva príliš veľa turistov. Ak si kliknite na portál Nahuby.sk, môžete si pozrieť aktuálny výskyt húb na našom území.

les

Naše slovenské lesy sú bohaté na huby aj hríby rôzneho druhu.

Čo budete potrebovať na zber húb

košík s hubami

Košík plný húb je odmenou za trpezlivé hľadanie.

Alfou a omegou každého hubára je košík a nožík. Nikdy huby nezbierajte do igelitového vrecka. Mohli by sa ľudovo povedané zdusiť a následne spôsobiť zažívacie ťažkosti aj pri správnom spracovaní. Okrem košíka je vhodné aj bavlnené vrecko či iná vzdušná nádoba. Pri zbere buďte jemní. Keď idete hríb či hubu vziať zo zeme, použite nožík. Ak by bola pôda primäkká, mohlo by sa stať, že plod vytrhnete aj s podhubím, čím by ste hubu či hríb vlastne zabili a prírodu treba predsa chrániť.

Správne spracovanie húb

Huby je možné spracovať niekoľkými spôsobmi. Ide o to, ktorý preferujete. Najprv ich však treba zbaviť nečistôt. Huby očistite nožíkom. Ak chcete vyskúšať recepty z čerstvých húb, najprv ich vždy predvarte. Huby môžete dokonca očistené zamraziť a použiť ich tak aj mimo sezónu. Obľúbeným spôsobom spracovania je tiež zaváranie v skladkokyslom náleve, no a najrozšírenejšou metódou uchovania hríbov je sušenie.

Huby sušte rozložené na site či plechu. Pre urýchlenie procesu sa vám istotne zíde sušička na huby, ktorá nie je drahá a kúpite ju v každom elektro obchode. Po vysušení huby uložte do nepriepustnej suchej nádoby a nasypte do nej trochu čierneho korenia. Zabránite tak znehodnoteniu húb moľami.

recepty z húb

Na internete nájdete nespočetné množstvo receptvo na spracovanie húb a hríbov.

TIP: Uvarte si skvelé hríbové pokrmy. Pozrite si Billa leták a nakupujte suroviny výhodnejšie.

Jedlé huby

Pri zbere húb a hríbov platí základné pravidlo. Zbierajte len tie, ktoré sú jedlé a tie, ktoré na 100 % poznáte. Ostatné, nech by vyzerali akokoľvek lákavo, nechajte radšej na mieste. Neoplatí sa riskovať. K bežným hubám a hríbom, ktoré si nemáte s čím pomýliť patria dubáky, kozáky, suchohríby a kuriatka. Dajú sa variť, sušiť, mraziť, ba dokonca aj zavárať. Na zber šampiňónov, bedlí či modrákov by ste sa nemali dať, pokiaľ nie ste skúsení hubári. Mohli by ste si ich ľahko pomýliť s jedovatými muchotrávkami či hríbom satanským. Vždy stavte na istotu.

kozák

Jedlý hríb kozák je fantastický na sušenie.

Nejedlé huby

nejedlé huby

Muchotrávku červenú z lesa domov neberte.

Medzi nejedlé huby sa radia všetky plody, ktoré ľudské telo nevie stráviť, nech by sa na spracovanie použila akákoľvek metóda. Ak by ste ich zjedli, nezabijú vás, ale bolo by vám poriadne zle. Sem sa radia niektoré druhy plávok, ale aj hríb žlčový a ďalšie. Najnebezpečnejšou skupinou sú jedovaté huby. Muchotrávku červenú asi do košíka nevezmete, aj keď je nádherná, avšak muchotrávka zelená vyzerá ako šampiňón, hríb satanský ako modrák a mohli by sme pokračovať. Podozrivé huby nechajte radšej v lese.

Rýchle hubové rizoto

hubové rizoto

Hubové rizoto je rýchle a chutí vynikajúco.

Ingrediencie na 4 porcie

  • 400 g ryže Arborio
  • 2 hrnčeky čerstvých húb
  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • 1 polievková lyžica masla
  • 1 ks cibule
  • 3 dl bieleho vína
  • 1 l vývaru
  • 100 g strúhaného parmezánu
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup

  1. Olivový olej a maslo dajte do hlbokej panvice. Po zohriatí do panvice vložte nadrobno nakrájanú cibuľu a osmažte do sklovita.
  2. Do panvice pridajte ryžu a po chvíli prilejte biele víno a nechajte ho odpariť.
  3. Po odparení vína pridajte nakrájané huby a začnite zmes podlievať vývarom po naberačkách. Keď sa vývar odparí, prilejte dalšiu naberačku. Postup opakujte, až kým nie je ryža mákká a mazlavá.
  4. Odstavte hotovú zmes z plameňa, prisypte parmezán a môžete jesť.

TIP: Prelistujte si Kaufland leták a varte z kvalitných ingrediencií za super ceny.

Radi nakupujete výhodne?

Vďaka nákupu cez Tipli dostanete z každého nákupu peniaze späť. Vstúpte do svojho obľúbeného e-shopu na stránke Tipli a my vám pripíšeme cashback odmenu na váš účet po každom nákupe.

Nakupovať výhodne

Odporučané články

Odporúčané obchody

Odporučané články

Privatbanka - vyššie výnosy aj vďaka…

Chceli by ste investovať a znásobiť svoje peniaze? Nemusíte vedieť obchodovať na burze. Vlastne...
18.10.2018 Zobraziť článok

Booking Praha - Rezevuj si najlepší hotel…

Teplé jesenné počasie je ako stvorené na výlety. Vonku už nie je neznesitelné teplo, ale stále si...
17.10.2018 Zobraziť článok

SÚŤAŽ: Vyhrajte sadu 3 skvelých ebookov o…

Nečakajte na január a žite zdravo celý rok! Portál Tipli pripravil v spolupráci s Pestrým...
17.10.2018 Zobraziť článok

Už odchádzate?

Stačí pár sekúnd pre získanie odmien z vašich nákupov!

Vytvorte si zadarmo účet na Tipli. Okamžitý prístup k odmenám, až 25 % späť z nákupov v 1267 obchodoch.

Platí na každý nákup a tiež na zľavy a akcie.

alebo