Povinné zmluvné poistenie - ako ušetriť na PZP auta?

Tipy k nákupuDovolenka a cestovanie  |  Tipy a triky  |  Nakupovanie 10. 11. 2021

Máte vodičský preukaz a jazdíte na aute alebo motorke? Tak iste viete, že bez povinného zmluvného poistenia (PZP) neradno ani naštartovať. Ak sa vám pomaly blíži koniec poistného obdobia, prinášame vám niekoľko tipov, ako si vybrať to najlepšie poistenie auta za najnižšiu cenu.

Čo je povinné zmluvné poistenie

Ak ste držiteľom motorového vozidla, zo zákona máte povinnosť uzatvoriť si povinné zmluvné poistenie. To však neplatí len pre majiteľov áut. PZP sa vzťahuje na všetky vozidlá s evidenčným číslom, teda aj na motorku či dokonca prívesný vozík. Toto poistenie chráni úspory šoféra v prípade, ak sa stane účastníkom dopravnej nehody, pri ktorej zraní iného človeka alebo poškodí jeho majetok. Poistné zmluvné poistenie kryje nielen opravu auta či rozbitý plot, ale aj ušlý zisk a náklady spojené s ujmou na zdraví či s právnym zastúpením.

Ako si vybaviť PZP

Pri PZP je každý držiteľ auta povinný uzavrieť zmluvu o poistení najneskôr v prvý deň použitia auta. Pokiaľ si kupujete nové auto na splátky od autorizovaného predajcu, okrem PZP býva povinné aj havarijné poistenie. Aby ste ich vybavili, nemusíte však nikam chodiť. Poistku za vás vybaví predajca a vy len podpíšete potrebné dokumenty. Ak si však kupujete auto z druhej ruky alebo sa rozhodnete zmeniť poisťovnu, existujú tri spôsoby ako uzatvoriť PZP - osobne na pobočke, prostredníctvom finančného sprostredkovateľa alebo online.

Trendy v roku 2018: Od čoho závisí cena PZP?

  • Mladí vodiči do 29 rokov sú menej skúsení, a teda rizikovejší, preto ich poistenie auta vyjde o čosi drahšie.
  • Bezškodový priebeh na cestách má väčšiu váhu. Ak ste za uplynulé roky nemali žiadnu nehodu, PZP by ste mali mať výrazne lacnejšie.
  • Čím viac rokov od nehody uplynulo, tým menej sa to odrazí na výške PZP.
  • Stále platí, že cenu poistenia ovplyvňujú aj faktory ako vek, bydlisko, povolanie a rodinný stav vodiča, vek auta či to, ako dlho má šofér vodičák.
  • Poisťovne aj naďalej udelujú vodičom zľavy napríklad za bezškodovosť, ZŤP či klientom, ktorí u nich majú poistené viac ako jedno auto.

Povinné zmluvné poistenie online

Momentálne na slovenskom trhu pôsobí 11 poisťovní, ktoré vodičom ponúkajú povinné zmluvné poistenie vozidla. Medzi najznámejšie patrí napríklad Allianz - SP, Kooperativa či Komunálna poisťovňa. Najvýhodnejší a zároveň najrýcheljší spôsob, ako si splniť svoju zákonnú povinnosť a uzatvoriť si PZP je poistiť si auto či motorku online z pohodlia domova. Máte dve možnosti ako si vybaviť PZP cez internet. Buď si môžete prezrieť weby jednotlivých poisťovní a vyrátať si cenu na ich stránke. Najvýhodnejšiu ponuku potom dotiahnete do konca a s poisťovňou uzavriete zmluvu. Existuje však spôsob ako sa surfovaniu na internete vyhnúť a tou je online kalkulačka PZP.

Návod ako vybaviť poistku na auto z pohodlia domova

  • Do niektorých kalkulačiek stačí zadať vaše EČV a údaje o o vašom aute sa vyplnia automaticky.
  • Ak túto službu online kalkulačka nemá, zadajte potrebné údaje vy.
  • Objaví sa vám povinné zmluvné poistenie porovnanie
  • Vyberte si jednu z ponúk poistení.
  • Vyplňte doplňujúce údaje a skontrolujte ich.
  • Odošlite návrh poistnej zmluvy poisťovni.
  • Poisťovňa vám zmluvu o PZP zašle na email.
  • Zaplatíte poistné a vytlačíte si potrebné dokumenty.
Motorka

Na povinné zmluvné poistenie nesmú zabudnúť ani motorkári.

Výhody online kalkulačky PZP

Ak si chcete vybrať to najvýhodnejšie poistenie, rozhodne by ste mali siahnuť po online kalkulačke PZP. Na internete ich nájdete mnoho a ich použitie je intuitívne a jednoduché.

1. Kalkulačka šetrí čas

Takáto kalkulačka vám zdarma ušetrí čas aj peniaze. Namiesto toho, aby ste chodili do poisťovní osobne alebo počítali poistné konkrétnych poisťovní, stačí zadať základné údaje o vás a vašom aute do online kalkulačky.

TIP: Chcete pre svojho štvorkolesového tátoša len to najlepšie? Zverte ho do rúk TorriaCars! Táto spoločnosť sa postará o vaše auto a poskytne kvalitný autoservis.

2. Vyhľadá najlacnejšie ponuky

Online kalkulačka PZP rýchlo vyhľadá a prehľadne porovná ceny dostupných ponúk. Okamžite budete vedieť, ktoré poistenie auta je najlacnejšie. V ponuke už bývajú zahrnuté aj zľavy poskytnuté poisťovňou. Hoci niektoré faktory ovplyvňujúce cenu poistenia neovplyvníte, to kde môžete ušetriť je nastavenie splátok. Najlacnejšia varianta poistky získate, ak ju zaplatíte raz ročne.

3. Máte prehľad o bonusoch a výhodách

Povinné zmluvné poistenie cenník nie je to jediné, čo by vás pri výbere poisťovne malo zaujímať. Dobré je zohľadniť tiež to, či sú v poistení zahrnuté aj asistenčné služby či iné bonusy ako napríklad bezplatný odťah vozidla či oprava defektu. Aj tieto informácie nájde online kalkulačka za vás.

Príklad porovnania ceny PZP

Na portáli online.poistenie.sk sme do kalkulačky PZP zadali údaje o fiktívnom majiteľovi vozidla a jeho aute.

  • Vek majiteľa auta: 30 rokov
  • Bydlisko: Nitra
  • Predošké škodové udalosti: žiadne
  • Uzatvorené PZP v minulosti: Áno
  • Vodičské oprávnenie od: 2006
  • Auto: Volkswagen Golf Variant
  • Rok výroby: 2015
  • Zdvihový objem valcov: 1968 cm3
  • Najväčší výkon motora: 110 kW
  • Max. prípustná hmotnosť: 1800 kg
pasat

Cenu za PZP na Volkswagen Golf Variant sme vypočítali pomocou online kalkulačky.

Výsledky online kalkulačky

Najlacnejšia ponuka

  1. Poisťovňa Wüstenrot
  2. Niektoré služby: oprava na mieste, odťah, úschovňa auta, otvorenie dvier a výmena zámkov pri strate kľúčov
  3. Cena PZP za rok: 127,30 €

Najdrahšia ponuka

  1. Poisťovňa Grupama
  2. Niektoré služby: právna asistencia, zabezpečenie ubytovania na 2 noci, odťah, náhradné auto
  3. Cena PZP za rok: 203,09 €

Nezaplatené PZP = pokuta až 3 230 €

Hoci je povinné zmluvné poistenie povinné od prvého do posledného dňa, kedy je vozidlo v evidencii motorových vozidiel, niektorí vodiči si sadajú za volant aj bez neho. Vystavujú sa tak vážnemu riziku. Zatiaľ čo za poisteného vinníka dopravnej nehody všetky náklady zaplatí poisťovňa, vodiča bez PZP to môže stáť aj niekoľko desiatok tisíc eur. Okrem toho, pokuta za nezaplatené PZP sa môže vyšplhať až do 3 230 €. Povinnosť platiť zákonné poistenie majú aj autoškoly a autopožičovne.

Ak sa vám stane, že splátku za PZP zabudnete uhradiť k určenému termínu, zaplaťte ho čo najrýchlejšie. Ak totiž dôjde k poistnej udalosti v období, v ktorom by ste meškali so splátkou, poisťovňa môže na základe nezaplateného poistného vymáhať čiastočné alebo aj úplné preplatenie škody. A to nemusí byť lacná záležitosť.

TIP: Ak plánujete cestovať do zahraničia, ubezpečte sa, že v aute máte okrem bielej karty aj zelenú kartu, ktorou preukážete svoje poistenie v zahraničí. Rovnako skontrolujte, či v aute máte Správu o nehode.

Ušetrite na poistení s Tipli

Chcete ušetriť pri uzatváraní rôznych druhov poistenia vrátane PZP? Cashback portál Tipli spolupracuje s viac ako 220 internetovými obchodmi, kde nájdete všetko, čo potrebujete. Vínimkou nie sú ani poisťovne. Bonusom sú zľavy či dokonca odmena z každého nákupu.

Súvisiace obchody

Conrad, Autovybava.sk, pneumatikypriamo.com, Autorohože.sk, Autoobuv.sk

Chcete prísť o odmenu až 15 % z každého nákupu na internete?

Stačí sa zadarmo zaregistrovať a o žiadne odmeny už nikdy neprídete.

Práve teraz k novému účtu až 10 € za vaše nákupy. Ku každej odmene za nákup, získate ďalšiu bonusovú v rovnakej výške. Celkom na bonusových odmenách môžete získať až 10 €.

- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
Máte už účet? Prihláste sa