Poznáte účinky Aloe vera? Vypestujte si elixír života doma na balkóne

Tipy k nákupuMóda  |  Dovolenka a cestovanie  |  Krása a zdravie  |  Ako nakupovať s Tipli  |  Nakupovanie  |  Hobby a zábava 10. 11. 2021

Známu rastlinku Aloe vera pozná snáď každý, ale viete vymenovať aspoň tri zdravotné problémy, s ktorými si bleskurýchle poradí? Aloe vera je alfou a omegou prírodnej lekárne a čo je najlepšie, je taká nenáročná, že si ju vypestujete aj sami doma. Poradíme vám, aké ťažkosti môžete liečiť pomocou Aloe vera.

Účinky zázračnej rastliny Aloe vera sú ľudstvu známe už tisícky rokov. Poznali ich v Číne aj starovekom Egypte. Elixír mladosti a liečivý životabudič sa získava z priehľadnej šťavy z vnútra listov rastliny. Tento Aloe vera gel možno získať tak, že ho rozrežeme po dĺžke na dva plátky a z oboch vnútorných strán gél oddelíme od listu nožom. No a kde rastlinu aloe zoženiete? Pokojne aj v predajniach so záhradným sortimentom, aký ponúka aj predajňa Mountfield.

Blahodárne účinky Aloe vera

Aloe vera je jednou z najliečivejších rastlín. Táto vitamínová bomba obsahuje veľké množstvo zdraviuprosešných látok, ako napríklad vitamíny A,C, niektoré vitamíny zo skupiny B, horčík, zinok, vápnik, kyselinu listovú, chróm, meď, draslík, sodík aj viaceré aminokyseliny.

1. Odstraňuje ekzémy, akné aj vrásky

Gélová dužina Aloe vera je silným prírodným liečiteľom kožných problémov, a to najmäe pre svoje protizápalové a antibakteriálne účinky. Práve preto sa vo veľkom využíva ako hlavná hydratačná zložka mnohých kozmetických prípravkov určených na ošetrenie pleti so sklonom k akné, či proti oparom, ekzémom alebo plesniam na pokožke. Možno ste už počuli o kozmetike LR Aloe vera, ktorá práve vďala hydratačným účinkom Aloe pleť omladzuje, napína a vyhladzuje. Pokiaľ máte kdekoľvek na tele malú ranu, stačí keď z rastliny odrežete list a rezom ho priložíte na boľavé miesto.

TIP: Štavu z Aloe vera môžete využiť aj ako prvú pomoc pri popáleninách alebo v prípade, ak to v lete preženiete s opaľovaním.

2. Pomoc pri chudnutí

Aloe vera rastlina obsahuje veľké množstvo vitamínov, vďaka čomu prispieva k posilneniu imunitného systému. Jej šťava je ideálna pri detoxe organizmu a odporúča sa aj pri redukcii hmotnosti. Mnohé ženy si ju obľúbili aj pre jej anticelulitídne účinky.

Chudnutie

Pri chudnutí je vhodné zaradiť do jedálnička aj Aloe vera, ktoré pomáha detoxikovať organizmus.

3. Aloe vera pre lepšie trávenie

Ak sa dostavia problémy s trávením, pomôže Aloe vera. Stačí čajová lyžička jej šťavy denne a už viac nebudete trpieť zažívacími ťažkosťami. Aloe pomáha pri zápche, aj tej chronickej, zmierňuje nadúvanie, pocit ťažkosti, ale aj pri hemoroidoch a nechutenstve do jedla. Po Aloe vera však nemusíte siahnuť len pri žalúdočných a črevných problémoch, ale aj preventívne. Vnútorné použitie šťavy z listov Aloe vera sa neodporúča tehotným ženám, pri menštruácii či gynekologických problémoch.

TIP: Vedeli ste, že Aloe vera sa perfektne hodí aj na odstránenie aftov v ústach a problémoch s ďasnami po trhaní zubov? Boľavé miesto si stačí aspoň dvakrát denne potrieť šťavou z aloe a onedlho sa ranka zacelí.

4. Hustejšie vlasy bez lupín

Rovnako pozitívne účinkuje Aloe vera badať aj v prípade, ak vašu pokožku hlavy trápia lupiny či oslabené korienky vlasov. Ak si všimnete, že vám nadmerne vypadajú vlasy, môžete vyskúšať tento problém odstrániť pomocou prírody. Zmiešajte šťavu z aloe vera s trochou bieleho vína a roztok vmasírujte do pokožky hlavy. Nechajte pôsobiť aspoň 20 minút a následne vlasy opláchnite. Proces zopakujte niekoľkokrát týždenne. Okrem toho, že by vlasové korienky mali zosilnieť a vlasy menej padať, vaša koruna krásy bude krásne lesklá a jemná pomalšie zmastnie.

Produkty s Aloe vera pre zdravie a krásu

Aloe vera

Panthenol s Aloe vera, Pilulka.sk, 5,20 €

Aloe vera

Micelárna voda Eveline s Aloe, Notino.sk, 4,80 €

Aloe vera

Šťava z Aloe vera, Lekarentriveze.sk, 10,01€

Vypestujte si Aloe vera doma

Aloe vera pestovanie je jednoduché ako pri väčšine izbových rastlín. Má rada slnko, a preto sa jej bude dariť najmä na južnej strane bytu. V lete ju s pokojným svedomím môžete umiestniť na parapetu, balkón či do záhrady. Rastlinu nesmiete preliať, mohli by ste jej tým vážne ublížiť.

Aloe vera nájdete v kvetinárstvach alebo v obchodoch so záhradkárskymi potrebami ako napríklad Merkury market. Vypestovať si ju však môžete aj zakorenením odrezku z listu. Ak ste sa doteraz zaujímali len o bazalka pestovanie, Aloe si určite pripíšte na zoznam rastlín, ktorým doma nájdete svoje miesto.

Recept na hojivý gél z Aloe vera

Budete potrebovať:

  • 1 veľký tučný list aloe vera
  • 50 ml kokosového oleja
  • malú nádobku
  • nôž a lyžičku
recept

Postup: List odrežte čo najbližšie pri stonke a pozdĺžne ho prerežte na dve polovice. Lyžičkou oddeľte gél bez dužiny a zbiešajte ho s kokosovým olejom. Ak je gél hutný, môžete ho spolu s rozpusteným olejom rozmixovať. Hotový koncentrát skladujte v chladničke a používajte ho na vonkajšie použitie na ošetrenie rán, štípancov, popálenín či kožných problémov.

Ušetrite na Aloe vera prípravkoch s Tipli

Chcete svojmu telu dopriať len to najlepšie? Životabudič v podobe Aloe vera je rozhodne tou správnou voľbou. Cashback portál Tipli spolupracuje s viac ako 350 internetovými obchodmi, kde nájdete všetko, čo potrebujete. Vínimkou nie je ani kozmetika a výživové doplnky obsahujúce výťažky z aloe vera. Bonusom sú zľavy či dokonca odmena z každého nákupu.

Súvisiace obchody

Pilulka.sk, Notino, Newchic, Lekáreň Tri veže, Lekarendoma.sk

Chcete prísť o odmenu až 15 % z každého nákupu na internete?

Stačí sa zadarmo zaregistrovať a o žiadne odmeny už nikdy neprídete.

Práve teraz k novému účtu až 10 € za vaše nákupy. Ku každej odmene za nákup, získate ďalšiu bonusovú v rovnakej výške. Celkom na bonusových odmenách môžete získať až 10 €.

- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
Máte už účet? Prihláste sa