Veľkosti topánok: Ako si vybrať, aby topánky naozaj sadli

Tipy k nákupuMóda  |  Tipy a triky 10. 11. 2021

Topánky by mali byť nie len štýlové, ale predovšetkým pohodlné. Trávite v nich predsa celý deň! Nech sa v nich cítite ako “vo svojej druhej koži” musia mať ideálnu veľkosť. Ako ju vybrať pri objednávke cez internet?

Nie je to nič príjemné, keď vás topánky tlačia a spôsobujú nepríjemné otlaky. Každé topánky sedia inak. Môže to byť zapríčinené tým, že jednotliví výrobcovia používajú trošku iné číslovanie. To znamená, že ak máte bežne veľkosť topánok 37 môže sa stať, že v jednom obchode vám bude dobrá pre zmenu veľkosť 36 a v ďalšom 38. To nie je problém, ak si ich môžete vyskúšať.

Viaceré internetové obchody ponúkajú možnosť prísť si topánky po objednávke vyskúšať na pobočku. Napríklad e-shop CCC.sk. Tento obchod poskytuje možnosť rezervácie topánok online a vyskúšanie na predajni. Navyše ak nakúpite cez cashback portál Tipli, získate z každej objednávky 3 % späť na svoj účet. Ak teda bývate v blízkosti jednej z nich, určite to využite. Budete si tak stopercentne istí, že ste objednali správne. Mnohí z nás však pobočku vo svojej blízkosti nemajú. Ako si potom zvoliť veľkosť, ktorá sedí ako uliata?

Tipli TIP: Viete si vybrať aj správnu veľkosť oblečenia, ak nakupujete na internete? Pozrite si náš jednoduchý návod, ako na to, aby ste sa vždy trafili do veľkosti.

Prečo nakupovať online?

Nakupovanie online ponúka toľko výhod, že na nemožnosť vyskúšania topánok úplne zabudnete! Nečaká vás žiadne čakanie pri pokladniach, žiadne predieranie sa davom ľudí v nákupnom centre a najmä ušetríte nemalé peniaze! Čo takto topánky od Baťa? Vaše chodidlá budú obúvať overenú kvalitu za tie najlepšie ceny. Okrem množstva akcií a zľavových kódov, ktoré môžete pri nakupovaní na internete využiť nezabudnite ani na cashback od Tipli! Z nákupov topánok získate nemalé percento z vašej objednávky späť! :-)

Číslovanie topánok

Keďže sa v rôznych krajinách používali rôzne dĺžkové miery, vznikli aj rozdielne značenia veľkosti obuvi, ktoré sa dodnes nepodarilo úplne zjednotiť. Jednotlivé značenia veľkosti topánok sa môžu líšiť aj tým, že niektoré označujú dĺžku chodila, kým iné dĺžku topánky. Parádny výber kvalitných topánok, ktoré vám zaručene sadnú, nájdete napríklad aj na eobuv.

Systémy číslovania obuvi

  • Európsky systém číslovania obuvi: takzvaný európsky systém vznikol vo Francúzsku a udáva dĺžku topánky. Bežne sa používa v západnej a strednej Európe.
  • Britský systém číslovania obuvi: vo Veľkej Británii je používané značenie, ktoré na rozdiel od európskeho neudáva dĺžku topánky, ale dĺžku chodidla. Na topánkach ho rozpoznáte značkou UK.
  • Americký systém číslovania obuvi: americké číslovanie obuvi vychádza z britského a väčšinou je USA číslo pri pánskych topánkach väčšie o jedna a pri dámskych väčšie o 2.

Ako si vybrať veľkosť topánok?

Aby ste si pri online nakupovaní vedeli vybrať správnu veľkosť topánok, musíte najskôr poznať veľkosť vašich nôh. Pri meraní veľkosti chodidla majte na nohe ponožky, ktoré budete bežne nosiť. Najjednoduchšie si zmeráte nohu tak, že si k stene položíte papier, postavíte sa naň (päta sa dotýka steny) a označíte najdlhšie miesto chodidla. Vzdialenosť odmerajte.

Tipli TIP: mnohé e-shopy či jednotlivé značky majú vlastné tabuľky na číslovanie obuvi. Pri použití ich špeciálnych tabuliek máte vyššiu šancu vybrať si topánky, ktoré vám budú presne sedieť.

Tabuľka veľkostí obuvi

Nech už ste zvyknutí používať európske, americké alebo britské číslovanie obuvi, vždy zvoľte veľkosť na základe centimetrov. Nespoliehajte sa na to, že vám bude sedieť veľkosť, ktorú si bežne kupujete v kamennom obchode. Rovnako postupujte aj pri výbere veľkosti detských topánok.

Pozor! Môže sa vám stať, že veľkosti určitých značiek obuvi majú vlastné číslovanie, ktoré neodpovedá ani základným označeniam podľa krajiny výskytu. Pozorne si prezrite označenie danej značky.

tabuľka veľkostí obuvi

Prezrite si jednotlivé veľkosti obuvi podľa systému číslovania.

Chcete nakupovať topánky online a ušetriť pri tom?Prezradíme vám ako môžete ušetriť až 25 %.Zaregistrovať saRegistrovať sa cez Facebook

Súvisiace obchody

Baťa, DEICHMANN, Footshop, CCC, Eobuv.sk

Chcete prísť o odmenu až 15 % z každého nákupu na internete?

Stačí sa zadarmo zaregistrovať a o žiadne odmeny už nikdy neprídete.

Práve teraz k novému účtu až 10 € za vaše nákupy. Ku každej odmene za nákup, získate ďalšiu bonusovú v rovnakej výške. Celkom na bonusových odmenách môžete získať až 10 €.

- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
Máte už účet? Prihláste sa