Kváskový chlieb - ako ho upiecť a v čom je lepší

Tipy k nákupuKrása a zdravie  |  Hobby a zábava 10. 11. 2021

Kváskový chlieb sa čoraz častejšie stáva témou číslo jedna rozhovorov všetkých domácich gazdiniek. Zaujíma vás čím je taký výnimočný a chceli by ste to skúsiť aj vy doma? Stačí trochu odvahy a hravo to zvládnete aj vy.

Čo všetko na také kváskovanie a kváskové pečenie chleba budete potrebovať? Základom kváskovania je kvások. Dalo by sa povedať, že je to zázrak z múky a vody, ktorý vám z pár ingrediencií dokáže vyčarovať voňavý, chutný a zdraviu veľmi prospešný domáci chlieb. Bez neho to bohužiaľ nepôjde. Ostatné potreby si ľahko dokúpite alebo zoženiete doma. No a ešte odvahu a trpezlivosť. Nemusí sa podariť na prvýkrát, ale vytrvalosť sa opláca.

6 dôvodov prečo je kváskový chlieb lepší než klasický

Prečo je vlastne kváskový chlieb taky boom a prečo je lepší než klasicky? Hlavným dôvodom, prečo je takýto chlieb zdraviu prospešný je jeho pomalá príprava. Bežný chlieb z droždia je možné pripraviť už za 40 minút. Za taký krátky čas, ale nie je možné prirpaviť nutrične bohatý a výživný chlieb. Pri kváskovom chlebe vzniká namiesto alkoholového kvasenia, ktoré zaťažuje organizmus mliečne kvasenie, je to teda skutočne zdravé pečenie.

  1. Lepšie chutí aj vonia - poctivý domáci kváskový chlieb navodí tú pravú atmosféru domova.
  2. Má dlhšiu trvanlivosť - dobre uskladnený vydrží aj týždeň.
  3. Je lepšie stráviteľný - vďaka pomalemú procesu kvasenia.
  4. Má nižší glykemický index. - vhodnejší pre diabetikov.
  5. Zbytočne nezaťažuje organizmus - mliečne kvasinky pomôžu rozložiť v múke lepok a iné ťažko stráviteľné zložky obilia.
  6. Prospešný pre zdravie a imunitu - neuponáhľaná príprava, používanie celozrnných múk.

Čo budete na prípravu domáceho kváskového chleba potrebovať?

Pripraviť dobrý domáci chlieb nie je žiadna veda. Avšak trochu zručnosti a dobrých pomocníkov budete určite potrebovať. Poradíme vám, čo všetko by vo vašej kuchyni nemalo chýbať, aby ste rodinu mohli potešiť voňavým domácim chlebom.

Knihu Kvások

Predtým, než sa pustíte do kváskovania a pečenia kváskového chleba, je dobré si niečo naštudovať. Výborným pomocníkom a sprievodcom domáceho pečenia chleba je knihá Kvások od Lenky Mančíkovej. V knihe sa dočítate o tom, aká múka je na pečenie kváskového chleba najlepšia, ako ich od seba rozoznať, ako založiť kvások, aký je rozdiel medzi kváskovým a drožďovým chlebom, ako využiť zvyšný kvások a mnoho šikovných, ale hlavne chutných receptov z kvásku. S nimi si pripravíte poctivý pšeničný, ražný, alebo špaldový chlieb už za pár hodín. Nechýba ani vysvetlenie, prečo sa chlebík nepodaril a čo daná chyba signalizuje. Pre začiatočníka v kváskovaní je kniha ideálna.

kniha kvások
Cena v obchode Bux.sk
Cena s Tipli
12,52 €
Tipli12,36 €
Pozrieť knihu na Bux.sk »

Kuchynský robot

kuchynský robot sencor
Cena v obchode Hej.sk
Cena s Tipli
190 €
Cena s Tipli187,62 €

Na prípravu vláčneho a hladkého cesta vám postačia aj vlastné ruky, tak to predsa kedysi robili naše babičky. Ale s kuchynským robotom Sencor to pôjde rýchlejšie a takmer samo. Robot Sencor je celokovový, s výkonným 1000 W motorom so 6 ročnou zárukou. Hnetací hák vám pomôže pripraviť krásne vypracované cesto na domáci chlieb za pár minút. Okrem toho vám pomôže aj pri pečení sladkých koláčov, mletí mäsa, príprave domácich klobás alebo smoothie nápojov. Vybrať si môžete z 9 rôznych farieb.

Podľa zvolenej farby k nemu môžete dopasovať aj ostatné elektrospotrebiče, napr. tyčový mixér, hriankovač, rýchlovarnú kanvicu alebo na pečenie veľmi potrebnú kuchynskú váhu.

Pozrieť robot na Hej.sk »

Ošatku

Aby vám chlebík držal pekný tvar, budete potrebovať ošatku. V ošatke domáci chlieb len kysne, nepečie sa v nej. Na trhu je možné nájsť ošatky rôznych tvarov, veľkostí a materiálu. Najčastejšie zoženiete ratanové ošatky alebo ošatky z celulózy. Podľa toho, aký veľký chlieb plánujete piecť, podľa toho voľte veľkosť ošatky. Vyberať môžete okrúhly alebo podlhovastý tvar alebo ošatky s rôznymi vzormi vo vnútri, ktoré vám chlebík pekne ozdobia. Záleží to od toho, aký chlebík chcete mať.

Nezabudnite pred vložením chleba ošatku poriadne vysypať múkou, aby sa vám pri vyklápaní chlebík neprilepil a nezničil. Najlepšie pomôže zemiakový škrob alebo pohánková múka.

ošatka na chleba
Cena v obchode Orion domáce potreby
Cena s Tipli
od 5,59 €
Tipliod 5,43 €
Pozrieť ošatku v Orion »

Miska na cesto a stierka

miska na cesto
Cena v obchode Tescoma
Cena s Tipli
3 €
Cena s Tipli2,90 €

Na prípravu cesta môžete použiť buď misu od kuchynského robota, prípadne cesto po zamiešaní presunúť do misky na cesto a nechať kysnúť tam. Nezabudnite cesto prikryť, aby neoschlo. Veľkým pomocníkom pri spracovaní cesta sú aj stierky, ktoré vám prácu s cestom veľmi uľahčia. Nezašpiníte si ruky a cesto sa vám na ne nebude lepiť. Stierka je ideálnym pomocníkom pri prekladaní cesta počas kysnutia. Navyše v balení od Tescoma nájdete ďalšie dve stierky, ktoré využijete aj pri zdobení tort či koláčov. Stoja len pár eur, ale sú veľkými pomocníkmi.

Pozrieť misku v Tescoma »

Recept na kváskový chlieb od Lenky Mančíkovej

V knihách aj na internete nájdete veľké množstvo receptov na kváskový chlieb. Niektoré sú na prípravu jednoduchšie, niektoré už vyžadujú trochu viac praxe v pečení. My sme pre vás pripravili recept na domáci chlieb, ktorý je vhodný pre začiatočníkov a zaručujeme, že sa podarí.

Suroviny

Rozvkas

  • 100 g žitnej celozrnnej múky
  • 100 ml vody

Cesto

  • 150 g špaldovej chlebovej múky
  • 100 g špaldovej celozrnnej múky
  • 8 g soli
  • 2 g rasce
  • 1 lyžička medu
  • 2 lyžice slnečnicových semienok/ tekvicových semienok/ hrsť orechov
  • 160 ml vody

Postup

  1. Ku kvásku pridáme múku a vodu a necháme 9 - 12 hodín (ideálne cez noc) prikryté na linke stáť.
  2. Vznikne nám rozvkas. Ráno z neho odoberieme 2 lyžice späť do chladničky na ďalšie pečenie a k zvyšku pridáme ostatné suroviny a spracujeme hladké a pružné cesto.
  3. Necháme v miske prikyté 1,5 - 2 hodiny kvasiť. Raz za čas môžeme cesto preložiť zo strany na stranu.
  4. Potom si cesto položíme na pomúčnú dosku a vytvarujeme do bochníka . Vložíme do pomúčenej ošatky a necháme kysnúť znova 1,5 - 2 hodiny alebo ideálne cez noc (8-24 hodín) v chladničke.
  5. Do rúry vložte dva plechy, jeden hore a jeden dole a vyhrejte ju na 250 stupňov. Keď je vyhriata položte na plech papier na pečenie a vyklopte opatrne chlebík z ošatky.
  6. Vložte do rúry a na spodný plech vylejte asi 2 dcl vody a rýchlo zatvorte. Vzniknutá para pomôže chlebíku pekne naskočiť. Po 10 minútach spodný plech so zvyšnou vodou vyberte, znížte teplotu na 200 stupňov a pečte ďalších 25 - 35 minút.
  7. Správne upečený chlebík by mal byť po zaklopaní dutý. Kváskový chlieb nechajte vyhchladnúť na mriežke až potom krájajte.

Radi nakupujete v zľavách? Získajte až 25 % späť vďaka cashbacku!

Nakúpte si pomenie, potraviny aj ďalšie produkty za tú najvýhodnejšiu cenu. Vďaka Tipli nakúpite a ešte budete finančne odmenení! Využite cashback a získajte peniaze späť z každého nákupu! Pozrite sa, ako služba funguje.

Každý registrovaný zákazník získa pri nákupe v partnerskom obchode finančnú odmenu späť na účet.

V ktorých obchodoch ušetríte najviac?

Tipli spolupracuje s viac než 450 partnerskými obchodmi. Všetky prehľadne rozdelené do kategórii nájdete na našej hlavnej stránke. Pozrite na TOP obchody, v ktorých získate za nákup odmenu:

  • AliExpress - nákupy z Číny s cashbackom až 10 % späť.
  • Tescoma - až 4 % z nákupu pomocníkov do domácnosti späť.
  • Orion - nakupujte domáce potreby až o 3,5 % lacnejšie.
  • 4home - všetko pre domácnosť až o 3,5 % lacnejšie.
  • Bonami - za nákup štýlového nábytku a bytových doplnkov 1 % späť.
Zobraziť ďalšie obchody »

Súvisiace obchody

Tescoma, Hej.sk, BUX.sk, Panta Rhei,

Chcete prísť o odmenu až 15 % z každého nákupu na internete?

Stačí sa zadarmo zaregistrovať a o žiadne odmeny už nikdy neprídete.

Práve teraz k novému účtu až 10 € za vaše nákupy. Ku každej odmene za nákup, získate ďalšiu bonusovú v rovnakej výške. Celkom na bonusových odmenách môžete získať až 10 €.

- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
Máte už účet? Prihláste sa