Sprievodca dovolenkou v Chorvátsku - ako ušetriť a kam vyraziť

Tipy k nákupuDovolenka a cestovanie 5. 11. 2021

Dovolenka pri mori a Chorvátsko sú pre mnoho Slovákov takmer synonymá. A nie je sa čomu čudovať - nádherné piesočnaté pláže, krištáľová voda, stredozemná pohoda… Pripravili sme pre vás sprievodcu, s ktorým bude dovolenka v Chorvátsku stáť naozaj za to. A nechýbajú ani tipy, ako šikovne ušetriť.

Pokiaľ chcete ísť v lete na dovolenku k moru, je najvyšší čas začať plánovať a objednávať. Predovšetkým v takej obľúbenej lokalite, ako je Chorvátsko, nevydržia voľné miesta v hoteloch príliš dlho. Nemá preto zmysel váhať.

Ubytovanie Chorvátsko – aké vybrať?

Hotelová izba má najväčší význam, ak vyrážate na dovolenku vo dvojici. Získate ideálnu kombináciu komfortu hotelových služieb a prijateľnej ceny.

Najlepšiu ponuku ľahko nájdete pomocou portálu Booking.com. Ubytovanie v Chorvátsku tu môžete jednoducho filtrovať podľa ceny, počtu osôb alebo lokality. Nemusíte tak prechádzať množstvo samostatných webov. Navyše môžete ušetriť pomocou cashbacku!

Bývajte v Chorvátsku lacnejšie!

Nakupujte ubytovanie cez Booking.com a využite cashback, ktorý ponúkame na Tipli. Za nákup vám vrátime až 4 % z ceny objednávky. A to sa pri dlhej dovolenke obzvlášť vyplatí! Koľko presne ušetríte, uvádzame na príkladoch ďalej v článku. Ceny sú za pobyty na týždeň, a teda na 6 nocí.

Chcem ubytovanie s cashbackom »

Vyplatia sa apartmány Chorvátsko?

Určite! Pokiaľ vyrazíte k moru ako rodina, rozhodne sa vám vyplatí prenájom apartmánu. Cenovo je to veľmi priaznivý variant, zároveň si nebudete pripadať ako niekde v kempe. Pokiaľ zvolíte ubytovanie s kuchyňou, budete si môcť aj sami variť. Ako rodina tiež oceníte, že trávite voľné chvíle spoločne.

Do Chorvátska autom alebo lietadlom?

Nad leteckou dopravou do Chorvátska sa oplatí uvažovať, pokiaľ cestujete sami alebo vo dvojici a neprekáža vám odlietať zo vzdialenejšieho letiska v susednom štáte. Zo Slovenska do Chorvátska totiž zatiaľ neexistuje pravidelná letecká linka. Linky nízkonákladových leteckých spoločností lietajú do Chorvátska napríklad z Prahy, z Viedne, prípadne z Budapešti. Ceny spiatočných leteniek sa pre jednotlivca pohybujú už od 50 €. Ceny leteniek pre konkrétne dátumy jednoducho porovnáte na Kiwi.com, kde si ich môžete rovno zarezervovať. Treba ale brať do úvahy čas a peniaze navyše, ktoré vás bude stáť transfer na letisko.

Pre cestovanie s rodinou alebo partiou je auto jasná voľba. Niekoľko hodín v stiesnenom priestore auta síce nie je práve najpohodlnejšie, ale cestu máte vo svojich rukách, navyše pomerne lacno. Pozor však na prípadnú napätú atmosféru, aby dovolenka neskončila skôr, ako poriadne začne.

Diaľničné poplatky a mýtne v Chorvátsku

Tradičnú diaľničnú známku, ako ju poznáme na Slovensku, v Chorvátsku nemajú. Namiesto nej sa platí mýtne, ktorého výška sa odvíja od kategórie vozidla a diaľky použitého úseku chorvátskej diaľnice. Pri vjazde na diaľnicu si vyzdvihnete lístok z turniketu, ktorý pri výjazde zaplatíte v hotovosti alebo kartou. Spoplatnené sú aj prejazdy niektorých tunelov a mostov.

Samostatnou kategóriou vozidiel sú motocykle, osobné a nákladné vozidlá sa do jednotlivých kategórií rozdeľujú podľa toho, či majú hmotnosť do 3,5 tony a výšku do 1,9 m. Ak vyrazíte na dovolenku v hlavnej sezóne (cca od polovice júna do polovice septembra), počítajte s 10% prirážkou. Kompletný prehľad diaľničných poplatkov nájdete na webe http://hac.hr/hr/cestarina/cjenik.

Mýtne Chorvátsko

Dovolenka 2019 bez námahy a so zľavou?

Niekedy nemáme náladu čokoľvek vybavovať, a preto volíme hotový zájazd. Ten ale môže byť pomerne drahý. Našťastie existujú zľavové portály, vďaka ktorým je možné dovolenku pri mori zohnať výrazne lacnejšie. Medzi tie najväčšie patrí ZľavDňa. Skombinujte pobyt v zľave s cashbackom a ušetrite ešte viac! Peniaze späť dostanete za dovolenku aj s portálmi ako Relaxero.sk alebo zlavoMAX.

Bezpečnosť na prvom mieste!

Idete do zahraničia? Potom by ste mali automaticky rozmýšľať nad cestovným poistením. V prípade dovolenky by to mala byť samozrejmosť – zoženiete ho už od menej ako 2 €/deň.

Zistiť viac o cestovnom poistení »

Dovolenka Chorvátsko: Obľúbené lokality

Prečo riskovať, keď sú mnohé letoviská už roky overené? My vsádzame na istotu, a preto predstavujeme 4 najobľúbenejšie miesta, ktoré Slováci v Chorvátsku navštevujú. Ku každému pridávame tiež tipy na ubytovanie z portálu Booking, ktoré zoženiete vďaka našej odmene za nákup ešte lacnejšie.

ZADAR – vdychujte históriu

Pokiaľ netúžite len po váľaní sa pri mori, ale chcete poznať aj niečo z chorvátskej minulosti, Zadar je ideálnym miestom. K prechádzkam láka antické fórum z 1. storočia alebo legendárna Kalelarga, hlavná ulica mesta. Veľkým lákadlom pre turistov sú tiež stredoveký vodný organ.

Dovolenka v Chorvatsku - Zadar

Čo vidieť v Zadare?

  • Symbol mesta Kostol sv. Donáta z 9. storočia
  • Rímske fórum z 1. storočia
  • Múzeum antického skla
  • Morský organ – miesto, kde sa prepája ľudská idea s energiou mora a vĺn
  • Kalelarga – hlavná ulica mesta

Ubytovanie pre rodinu

Pre rodiny je perfektný Apartment Silvia, ktorý ponúka terasu, balkón aj plne vybavenú kuchyňu. Vítaní sú tiež domáci miláčikovia.

Cena Booking
Cena s Tipli
Cena Booking424,00 €
Cena s Tipli409,89 €
Vybrať ubytovanie »
Ubytovanie Zadar
Ubytovanie Zadar

Ubytovanie pre pár

Páry ocenia príjemné ubytovanie v Apartment Poluotok. Ubytovanie ponúka komfort klimatizácie, vybavenú kuchyňu a umiestnenie v historickom centre mesta.

Cena Booking
Cena s Tipli
Cena Booking330,00 €
Cena s Tipli319,00 €
Vybrať ubytovanie »

SPLIT – vyvážený mix zážitkov

Ak chcete kombináciu skvelého kúpania a kultúrneho vyžitia, navštívte Split. Jedno z najslnečnejších miest v Chorvátsku a piesočnatá pláž Bačvice lákajú k opalovaniu alebo vodným športom. Nadšencov kultúry a histórie, naopak, okúzli známy Diokleciánov palác z 3. storočia.

Dovolenka v Chorvatsku - Split

Čo vidieť v Splite?

  • Diokleciánov palác z bieleho vápenca
  • Námestie Bratov Radičov, kde v barokovom paláci sídli námorné múzeum
  • Hrad Klis s okružnými hradbami, obrannými vežami a vstupnou bránou
  • Výhliadkový vrch Marjan s krásnym lesoparkom
  • Veli Varoš – vidiek na chorvátsky spôsob
Ubytovanie Split

Ubytovanie pre rodinu

Skvelé ubytovanie pre rodinu či skupinu ponúka Alos Center Apartments. Nájdete tu parkovanie v areály zadarmo. Romantiku zabezpečí balkón a terasa s výhľadom na more.

Cena Booking
Cena s Tipli
Cena Booking690,00 €
Cena s Tipli667,00 €
Vybrať ubytovanie »

Ubytovanie pre pár

Ak cestujete vo dvojici, vyskúšajte bývanie v Apartment Mirko&Mimi. Okrem vybavenej kuchyne je k dispozícii aj pračka. Apartmán sa nachádza v blízkosti pláže a zároveň v centre mesta.

Cena Booking
Cena s Tipli
Cena Booking534,00 €
Cena s Tipli516,20 €
Vybrať ubytovanie »
Ubytovanie Split

TIP TPLI: Rozhodli ste sa do Chorvátska letieť, ale plánujete počas dovolenky výlety? Na potulky po krajine si môžete požičať auto na Rentalcars.com a vďaka cashbacku to budete mať o 4 % lacnejšie.

DUBROVNÍK – prístav plný kultúry

Nenechajte si ujsť každoročné kultúrne podujatie Dubrovnícke letné hry! Na známom festivale sa každý rok predstavia desiatky divadelných a hudobných súborov. Pokiaľ vás umenie omrzí, môžete navštíviť mohutné kamenné hradby, alebo si môžete užívať pláže a more.

Dovolenka v Chorvatsku - Dubrovnik

Čo vidieť v Dubrovníku?

  • Kostol sv. Blažeja je veľkou pýchou domácich
  • Veľká Onofriova fontána z 15. storočia
  • Katedrála Nanebovzatie Panny Márie z 12. storočia
  • Zvonica ako jeden zo symbolov mesta
  • Najkrajšia pláž Jadranu Šunj

Ubytovanie pre rodinu

Romance Apartments Dubrovnik je výborná voľba pre rodiny. Majitelia áut využijú parkovanie zadarmo, milovníci jedla zase možnosť stolovať na slnečnej terase. K dispozícii je bezplatné WiFi pripojenie.

Cena Booking
Cena s Tipli
Cena Booking814,00 €
Cena s Tipli786,87 €
Vybrať ubytovanie »
Ubytovanie Dubrovník
Ubytovanie Dubrovník

Ubytovanie pre pár

Ako dvojica si užijete dovolenku v Dubrovnik Summer Apartments. Apartmán sa nachádza 500 metrov od pláže, obkolesený zeleňou. V okolí plne vybaveného ubytovania nájdete množstvo barov a reštaurácií.

Cena Booking
Cena s Tipli
Cena Booking640,00 €
Cena s Tipli618,67 €
Vybrať ubytovanie »

TROGIR – raj jachtárov

Ak milujete plachtenie na mori, je pre vás prístav Trogir ako stvorený. K dispozícii sú dve maríny priamo v meste a jedna v susednej obci Seget. Využiť môžete aj priame trajektové spojenie na ostrov Drvenik. V dosahu je aj Split, kam môžete vyraziť na jednodňový výlet.

Dovolenka v Chorvatsku - Trogir

Čo vidieť v Trogire?

  • Historické centrum mesta, ktoré je od roku 1997 zapísané na zozname UNESCO
  • Katedrála svätého Vavrinca
  • Pevnosť Kamerlengo
  • Pláž Pantan, ktorá poteší milovníkov kamienkových aj piesočnatých pláží
Ubytovanie Trogir

Ubytovanie pre rodinu

Ubytovanie pre celú rodinu ponúka Apartment Toma. Budova je situovaná v blízkosti centra, takže v okolí nájdete všetky historické pamiatky. Len 100 metrov od apartmánu sa nachádza aj trhovisko Trogir Green Market

Cena Booking
Cena s Tipli
Cena Booking750,00 €
Cena s Tipli725,00 €
Vybrať ubytovanie »

Ubytovanie pre pár

Dvojice sa môžu ubytovať v útulných Apartments Krizanac. Apartmány s plným vybavením a posedením na terase sú situované 2 km od prístavu.

Cena Booking
Cena s Tipli
Cena Booking752,00 €
Cena s Tipli726,93 €
Vybrať ubytovanie »
Ubytovanie Trogir

TIP: Chorvátsko ste už precestovali a radi by ste navštívili novú krajinu? Čo takto dovolenka v Taliansku?

Peniaze v Chorvátsku - je potrebné meniť?

Chorvátsko je síce členom EU, platí sa tam ale chorvátskymi kunami. Kurz je asi 7,40, a teda: 1 EURO = 7,40 HRK. Peniaze si určite vymeňte už na Slovensku. Nielenže sa u nás ľahšie dohovoríte, ale získate aj lepší kurz.

Na väčšine miest je možné platiť kartou, podobne ako na Slovensku. Výborné sa k tomu hodí karta Revolut. Je to kombinácia mobilnej banky a platobnej karty, s ktorou získate najvýhodnejší možný kurz. A aké sú ceny v Chorvátsku? Bežne sú len o niečo vyššie ako u nás doma, ale pozor na vysoké ceny pre turistov.

Bývať môžete už po pár kliknutiach

Základom dovolenky je ubytovanie. Na Booking.com vám vyhľadanie správneho ubytovania zaberie maximálne 5 minút. Navyše môžete využiť 4% cashback od Tipli, takže ušetríte aj desiatky eur.

A pokiaľ vám žiadne ubytovanie na Booking.com do oka nepadlo, cashback dostanete aj za rezerváciu na ďalších vyhľadávačoch ubytovania Hotels.com alebo Accor Hotels.

Ušetriť na ubytovaní s cashbackom »

Súvisiace obchody

Booking, Hotels.com, Accor Hotels

Chcete prísť o odmenu až 15 % z každého nákupu na internete?

Stačí sa zadarmo zaregistrovať a o žiadne odmeny už nikdy neprídete.

Práve teraz k novému účtu až 10 € za vaše nákupy. Ku každej odmene za nákup, získate ďalšiu bonusovú v rovnakej výške. Celkom na bonusových odmenách môžete získať až 10 €.

- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
Máte už účet? Prihláste sa