12 zaujímavostí o čokoláde + čokoládové recepty
Články | 10. 11. 2021Keď ju miluješ, nie je čo riešiť. Takto to je aj s čokoládou. Každý si vyberie tú svoju pravú „orechovú“ - horkú čokoládu, mliečnu alebo bielu. Hodnota čokolády bude z roka na rok narastať vzhľadom na rýchlo ubúdajúce zásoby. Môže mať dokonca vyššiu hodnotu ako zlato. Poďme si preto hneď jednu vychutnať.
Čokoláda je známa už tritisíc rokov a jej pôvod pochádza z Mexika. Do Európy ju doviezli v šestnástom storočí, presne 7. júla, kedy si jej sviatok pripomíname na Deň čokolády.
Radšej horká, ako sladká, radšej v strede, ako príliš nízko bude moja latka. Takto si spieva slovenská speváčka Sima Martausová v pesničke Čokoláda. A má pravdu, pretože Aztéci začali vyrábať prvú čokoládu z horkej zmesi a servírovali ju pri špeciálnych príležitostiach v podobe nápoja zvaného horúca čokoláda. Kakao dokonca využívali ako platidlo počas najslávnejších časov tejto civilizácie.
TIP: Objavte zmyselnú čokoládu, pralinky aj čokoládové darčeky na každú príležitosť v obchode Chocolissimo.
Zaujímavosti o čokoláde
- Pravidelná konzumácia horkej čokolády znižuje riziko srdcových ochorení až o jednu tretinu. Údajne dokáže liečiť aj kašeľ.
- Čokoláda obsahuje množstvo živín a vitamínov, ako je draslík, vápnik, železo, vitamín B a riboflavín.
- Čokoláda má antibakteriálne účinky a chráni proti zubnému kazu.
- Ak by sa v čokoláde nenachádzal cukor, využívala by sa ako čisté preháňadlo.
- Čokoláda patrí do čeľade spoločne s bavlníkom alebo ibištekom a preto ju môžeme radiť medzi zeleninu.
- Čokoláda na varenie nie je určená iba na varenie, ale aj na konzumáciu. Svoj názov nesie vďaka anglickému cukrárovi, ktorého meno je James Bakers.
- Čokoláda sa roztápa v ústach, pretože má bod topenia pri 34 až 36 °C.
- Kakaovník sa síce dožíva 200 rokov, ale kakaové bôby produkuje iba prvých 25 rokov života.
- Najväčším producentom kakaa je dnes Afrika. Až 70 % svetových dodávok pochádza z Pobrežia Slonoviny.
- Čokoláda je jedovatá pre psov. Obsahuje totižto látku zvanú teobromín. Pre človeka je smrteľných desať kilogramov čokolády.
- Biela čokoláda nie je čokoláda v pravom zmysle slova. Neobsahuje kakaovú sušinu, iba kakaové maslo, ktoré sa vyrába z kakaových bôbov.
- Vynálezca čokoládových sušienok „cookies“ pred svoj nápad spoločnosti Nestlé. Namiesto finančnej odmeny získal doživotnú zásobu čokolády.
Recepty z čokolády
Máte mlsný jazýček a radi by ste si pripravili fantastické koláče s čokoládou? Pripravili sme si pre vás pár jednoduchých receptov, ktoré budú chutiť celej rodine. Všetky potrebné suroviny bezproblémov zoženiete v každom obchode. Mimoriadne kvalitnú čokoládu kúpite napríklad v predajni Lidl. Pozrite si Lidl leták a vyberte si svoju obľúbenú čokoládu.
Čokoládový koláč

Čokoládový koláč môžete vyzdobiť napríkad jahodami.
Ingrediencie
- 1 hrnček cukru
- 1 hrnček špaldová múka
- 1 hrnček mleté orechy
- 1 hrnček mascarpone
- ½ hrnčeka kakao
- 100 g horká čokoláda
- 4 vajíčka
- 1 prášok do pečiva
- Maslo
- Mlieko
Postup
- Vo veľkej nádobe zmiešame postupne všetky suroviny pomocou mixéru. Ak sa vám nechce strácať čas, môžete všetko vyšľahať v jednej nádobe. Ak však chcete získať nadýchaný čokoládový koláč, vymiešajte bielok z vajíčka zvlášť a pridajte ho nakoniec do zmesi.
- Pripravené cesto vylejeme na plech, ktorý si predtým vymastíme maslom a posypeme múkou.
- Koláč pečieme pri teplote 170 stupňov Celzia okolo 40 minút.
- Pripravíme si polevu na koláč. Čokoládu a maslo necháme roztopiť nad vodným kúpeľom a pravidelne miešame. Pridáme cukor a trochu mlieka.
- Koláč polejeme pripravenou polevou a vyzdobiť ho môžeme jahodami alebo iným ovocím.
TIP: Pripravte si doma vynikajúce cesto na palacinky, z ktorého dokonca schudnete.
Čokoládový cheesecake

Čokoládový cheesecake môžeme vyzdobiť napríklad čučoriedkami.
Ingrediencie
- 1 balenie BeBe keksy
- 100 g maslo
- 500 g tvaroh jemný
- 1 ks šľahačková smotana
- 100 g čokoláda na varenie
- 140 ml šľahačková smotana
- 100 g čokoláda na varenie
Čokoládová poleva
Postup
- Sušienky rozdrvíme v mixéry. Presypeme ich do tortovej formy a pridáme rozpustené maslo, čím nám vznikne korpus. Celú zmes jemne prstami utlačíme a dáme do chladničky.
- Nad parou si rozpustíme čokoládu a necháme trochu vychladnúť.
- V miske rozmiešame tvaroch so šľahačkovou smotanou, pridáme rozpustenú čokoládu a všetko rozmiešame.
- Celú hmotu vylejeme na pripravený korpus.
- Polevu si pripravím zo šľahačkovej smotany, v ktorej rozpustíme čokoládu. Necháme ju chvíľu vyhladnúť a nalejeme na plnku.
★ Chýba vám forma na pečenie? ★
Vyberte si domáce potreby alebo spotrebiče v jednom z 220 obchodov, kde ušetríte až 25 % z ceny produktov. Z každého nákupu vďaka Tipli.sk získate peniaze späť.