12 zaujímavostí o čokoláde + čokoládové recepty

Recepty 14. 6. 2018

Keď ju miluješ, nie je čo riešiť. Takto to je aj s čokoládou. Každý si vyberie tú svoju pravú „orechovú“ - horkú čokoládu, mliečnu alebo bielu. Hodnota čokolády bude z roka na rok narastať vzhľadom na rýchlo ubúdajúce zásoby. Môže mať dokonca vyššiu hodnotu ako zlato. Poďme si preto hneď jednu vychutnať.

Čokoláda je známa už tritisíc rokov a jej pôvod pochádza z Mexika. Do Európy ju doviezli v šestnástom storočí, presne 7. júla, kedy si jej sviatok pripomíname na Deň čokolády.

Radšej horká, ako sladká, radšej v strede, ako príliš nízko bude moja latka. Takto si spieva slovenská speváčka Sima Martausová v pesničke Čokoláda. A má pravdu, pretože Aztéci začali vyrábať prvú čokoládu z horkej zmesi a servírovali ju pri špeciálnych príležitostiach v podobe nápoja zvaného horúca čokoláda. Kakao dokonca využívali ako platidlo počas najslávnejších časov tejto civilizácie.

TIP: Objavte zmyselnú čokoládu, pralinky aj čokoládové darčeky na každú príležitosť v obchode Chocolissimo.

Zaujímavosti o čokoláde

  1. Pravidelná konzumácia horkej čokolády znižuje riziko srdcových ochorení až o jednu tretinu. Údajne dokáže liečiť aj kašeľ.
  2. Čokoláda obsahuje množstvo živín a vitamínov, ako je draslík, vápnik, železo, vitamín B a riboflavín.
  3. Čokoláda má antibakteriálne účinky a chráni proti zubnému kazu.
  4. Ak by sa v čokoláde nenachádzal cukor, využívala by sa ako čisté preháňadlo.
  5. Čokoláda patrí do čeľade spoločne s bavlníkom alebo ibištekom a preto ju môžeme radiť medzi zeleninu.
  6. Čokoláda na varenie nie je určená iba na varenie, ale aj na konzumáciu. Svoj názov nesie vďaka anglickému cukrárovi, ktorého meno je James Bakers.
  7. Čokoláda sa roztápa v ústach, pretože má bod topenia pri 34 až 36 °C.
  8. Kakaovník sa síce dožíva 200 rokov, ale kakaové bôby produkuje iba prvých 25 rokov života.
  9. Najväčším producentom kakaa je dnes Afrika. Až 70 % svetových dodávok pochádza z Pobrežia Slonoviny.
  10. Čokoláda je jedovatá pre psov. Obsahuje totižto látku zvanú teobromín. Pre človeka je smrteľných desať kilogramov čokolády.
  11. Biela čokoláda nie je čokoláda v pravom zmysle slova. Neobsahuje kakaovú sušinu, iba kakaové maslo, ktoré sa vyrába z kakaových bôbov.
  12. Vynálezca čokoládových sušienok „cookies“ pred svoj nápad spoločnosti Nestlé. Namiesto finančnej odmeny získal doživotnú zásobu čokolády.

Recepty z čokolády

Máte mlsný jazýček a radi by ste si pripravili fantastické koláče s čokoládou? Pripravili sme si pre vás pár jednoduchých receptov, ktoré budú chutiť celej rodine. Všetky potrebné suroviny bezproblémov zoženiete v každom obchode. Mimoriadne kvalitnú čokoládu kúpite napríklad v predajni Lidl. Pozrite si Lidl leták a vyberte si svoju obľúbenú čokoládu.

Čokoládový koláč

Čokoládový koláč

Čokoládový koláč môžete vyzdobiť napríkad jahodami.

Ingrediencie

  • 1 hrnček cukru
  • 1 hrnček špaldová múka
  • 1 hrnček mleté orechy
  • 1 hrnček mascarpone
  • ½ hrnčeka kakao
  • 100 g horká čokoláda
  • 4 vajíčka
  • 1 prášok do pečiva
  • Maslo
  • Mlieko

Postup

  1. Vo veľkej nádobe zmiešame postupne všetky suroviny pomocou mixéru. Ak sa vám nechce strácať čas, môžete všetko vyšľahať v jednej nádobe. Ak však chcete získať nadýchaný čokoládový koláč, vymiešajte bielok z vajíčka zvlášť a pridajte ho nakoniec do zmesi.
  2. Pripravené cesto vylejeme na plech, ktorý si predtým vymastíme maslom a posypeme múkou.
  3. Koláč pečieme pri teplote 170 stupňov Celzia okolo 40 minút.
  4. Pripravíme si polevu na koláč. Čokoládu a maslo necháme roztopiť nad vodným kúpeľom a pravidelne miešame. Pridáme cukor a trochu mlieka.
  5. Koláč polejeme pripravenou polevou a vyzdobiť ho môžeme jahodami alebo iným ovocím.

TIP: Pripravte si doma vynikajúce cesto na palacinky, z ktorého dokonca schudnete.

Čokoládový cheesecake

Čokoládový cheesecake

Čokoládový cheesecake môžeme vyzdobiť napríklad čučoriedkami.

Ingrediencie

  • 1 balenie BeBe keksy
  • 100 g maslo
  • 500 g tvaroh jemný
  • 1 ks šľahačková smotana
  • 100 g čokoláda na varenie
  • Čokoládová poleva

  • 140 ml šľahačková smotana
  • 100 g čokoláda na varenie

Postup

  1. Sušienky rozdrvíme v mixéry. Presypeme ich do tortovej formy a pridáme rozpustené maslo, čím nám vznikne korpus. Celú zmes jemne prstami utlačíme a dáme do chladničky.
  2. Nad parou si rozpustíme čokoládu a necháme trochu vychladnúť.
  3. V miske rozmiešame tvaroch so šľahačkovou smotanou, pridáme rozpustenú čokoládu a všetko rozmiešame.
  4. Celú hmotu vylejeme na pripravený korpus.
  5. Polevu si pripravím zo šľahačkovej smotany, v ktorej rozpustíme čokoládu. Necháme ju chvíľu vyhladnúť a nalejeme na plnku.

★ Chýba vám forma na pečenie? ★

Vyberte si domáce potreby alebo spotrebiče v jednom z 220 obchodov, kde ušetríte až 25 % z ceny produktov. Z každého nákupu vďaka Tipli.sk získate peniaze späť.

Nakupovať lacnejšie

Odporučané články

Odporúčané obchody

Odporučané články

Diaľničná známka 2019 - kde ju kúpiť,…

Blíži sa koniec kalendárneho roka a s ním nutnosť zakúpenia novej diaľničnej známky. Ak neviete...
13.12.2018 Zobraziť článok

Navštívte obchod Hej a v kuchyni vám bude…

Ani vás nebaví stáť nad hrncami dlhé minúty a čakať kým zovrie voda? Nemáte denne chuť ani čas...
12.12.2018 Zobraziť článok

Aktuálne akciové letáky #50. týždeň: Hera…

Vianočné prípravy sú v plnom prúde a letáková hliadka sa stále snaží mať pod kontrolou, v ktorých...
12.12.2018 Zobraziť článok

Už odchádzate?

Stačí pár sekúnd pre získanie odmien z vašich nákupov!

Vytvorte si zadarmo účet na Tipli. Okamžitý prístup k odmenám, až 25 % späť z nákupov v 1356 obchodoch.

Platí na každý nákup a tiež na zľavy a akcie.

Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
alebo