Letné pneumatiky - kedy prezuť a kde ich kúpiť najlacnejšie

Tipy k nákupuDovolenka a cestovanie 10. 11. 2021

Dôležitou súčasťou starostlivosti o auto sú aj správne pneumatiky. Nie ste si istý kedy prezuť zimné na letné? Okrem toho, že máme platnú legislatívu, ktorú treba dodržiavať aj v tomto smere, prezúvanie pneumatík má svoje opodstatnené dôvody aj z bezpečnostného a finančného hľadiska.

Vysoké teploty by mohli lákať k tomu, že pomaly prepíname náš pomyselný vnútorný mód na obdobie jari. Avšak mali by sme byť poučení, že počasie môže byť zradné a návrat k nízkym teplotám by nás mohol zaskočiť aj na cestách. Pozrite sa s nami na to, kedy prezuť zimné pneumatiky na letné a kde ich nakúpite lacnejšie.

Kedy je ten správny čas

Podľa zákona by mali vodiči jazdiť na zimných pneumatikách v období od 15. novembra do 31. marca, pokiaľ je na vozovke súvislá vrstva snehu alebo ľadu. Podľa termínov danými touto vyhláškou, by sa mali riadiť všetci motoristi, avšak ako už vieme, svoj faktor pri výmene zohráva práve počasie.

Zatiaľ, čo v kalendári už môže byť apríl, na cestách ešte môže vládnuť mrazivé počasie. Preto platí odporúčanie, že zimné pneumatiky by mali byť nasadené na aute pokiaľ je teplota 7 a menej stupňov Celzia. Do úvahy samozrejme treba brať nielen reálny stav vozovky, ale aj reálny stav jazdnej aktivity. Aj po 31. marci môžu teploty na teplomere klesať pod odporúčaných 7 °C, preto by ste mali s prezutím ešte počkať. Zodpovední vodiči by teda mali dodržiavať nielen zákonom daný termín, ale spoliehať sa aj na vlastný úsudok.

Letné pneumatiky

Tip Tipli: Pokiaľ často cestujete za hranice, nezabudnite si zistiť, kedy treba mať prezuté pneumatiky aj v zahraničí.

Prečo prezúvame

Sezónne prezúvanie auta stanovené zákonom má svoj dôvod. Zimné gumy sa od tých letných odlišujú materiálom a hĺbkou dezénu, čím sa prispôsobujú vozovke v zimnom, respektíve letnom období. Letné pneumatiky môžu auto pri námraze na ceste dostať ľahko do šmyku. Zimné pneumatiky pri vyšších teplotách menia svoje vlastnosti, čo zase spôsobuje predlžovanie brzdnej dráhy až o 20 %. K bezpečnostnému faktoru je potrebné prihliadať aj na ekonomický faktor.

Výhody letných pneumatík:

  • Bezpečnosť – Materiál letných pneumatík obsahuje viac kaučuku, takže v teple lepšie prilnejú k ceste. Nevadí im pritom ani asfalt rozpálený slnkom.
  • Tichá jazda – Oproti pneumatikám na zimu sú tie letné "hladšie". Vďaka tomu letné pneumatiky ani pri rýchlej jazde toľko nehučia.
  • Finančná úspora – Letné pneumatiky sa neopotrebujú tak rýchlo ako zimné, takže ich nie je potreba tak často meniť. Hladký dezén navyše kladie menší odpor, vďaka čomu sa zníži i spotreba paliva.

Špekulovanie sa nevyplatí

Vodiči, ktorým sa nechce utrácať v servise za prezutie, zvyknú špekulovať, že jazdiť na zimných pneumatikách celoročne je dostačujúce. Iní sa zase snažia vyhnúť výmene a nákupu letných gúm aspoň jednorazovo tým, že staré zimné dojazdia cez leto a nové letné kúpia až ďalšiu sezónu. Tak či onak, toto špekulovanie sa nevyplatí. Ak vás policajná kontrola odhalí pri nerešpektovaní cestného zákona hrozí vám naozaj mastná pokuta a krátenie poistného plnenia z havarijného poistenia.

Pokuta fyzická osoba
Pokuta právnická osoba
Pokuta fyzická osobado 60 €
Pokuta právnická osobado 3 500 €

Poistenie pneumatík

Tip Tipli: Dostali ste defekt? Je to nepríjemnosť, ktorá zamrzí, rovnako ako iné nehody a komplikácie s vašim autom. So správnym poistením, môžete za tieto nepríjemnosti získať adekvátnu kompenzáciu.

Najlacnejšie letné pneumatiky - kde ich zoženiete?

Na internete. Dávajte si však pozor, pretože lacné pneumatiky neznamenajú vždy dobré pneumatiky. Na trhu existuje obrovská ponuka značiek a druhov pneumatík rôznych parametrov. Úlohu zohráva profil pneumatiky a charakter vašej jazdy, v neposlednej rade cena. Pri nákupe online vyberajte len osvedčených predajcov. Navyše vďaka cashbacku ušetríte peniaze z vášho nákupu.

Označenie pneumatík

parametre
širka v milimetroch
profilové číslo
vnútorný priemer v palcoch
parametre
širka v milimetroch195
profilové číslo65
vnútorný priemer v palcochR15
parametre
širka v milimetroch205
profilové číslo55
vnútorný priemer v palcochR16
parametre
širka v milimetroch225
profilové číslo45
vnútorný priemer v palcochR17

Vyskúšajte napríklad pneumatiky z obchodu PNEU.sk alebo pneumatikypriamo.com. Máme pre vás ochutnávku toho najlepšieho z ich širokej ponuky.

Letné pneumatiky 15 palcov

4 x Tomket SPORT 195/50 R15 V82

Letné pneumatiky
Bežná cena
Cena s cashbackom
Bežná cena172,40 €
Cena s cashbackom170,96 €

Unikátna kompozícia gumy s pridanou silicou zaručuje perfektnú priľnavosť na vode, 3/4 drážky garantujú bezpečnosť pri vysokých rýchlostiach a precíznu odozvu v riadení vozidla. Asymetrický dizajn zaručuje nízkú hladinu akustického hluku a vysoký kilometrový výkon. Unikátne zloženie gumy zo zlúčeninou carbon black na molekulárnej úrovni zaručuje jej vysokú odolnosť a elasticitu.

Inovačné riešenie dizajnu a technológie letných pneu TOMKET ECO ponúká precíznú kontrolu a vysokú manévrovateľnosť. Zabezpečí vám bezpečný pocit a vysoký pôžitok z rýchlej jazdy.

Kúpiť pneumatiky »

4 x Nankang Econex NA-1 195/65 R15 91H

Novinka známeho výrobcu pre jarnú sezónu s asymetrickým vzorom je zameraná na vodičov osobných vozidiel strednej a vyššej strednej triedy preferujúcich vysoký kilometrový výkon, komfortnú a tichú jazdu a vysokú odolnosť voči aquaplaningu.

Vývoj bol zameraný na zlepšenie parametrov a výsledkom je pneumatika dosahujúci výborných hodnôt v oboch hlavných parametroch, ktoré ju radia do oblasti "eco" pneumatík. Väčší pomer objemových častíc zlepšuje odvodňovací výkon na mokrej ceste.

letné pneumatiky
Bežná cena
Cena s cashbackom
Bežná cena130 €
Cena s cashbackom128,37 €
Kúpiť pneumatiky »

Letné pneumatiky 16 palcov

4 x Goodyear EfficientGrip Performance 205/55 R16 91H

Letné pneumatiky
Bežná cena
Cena s cashbackom
Bežná cena245,60 €
Cena s cashbackom242,53 €

Hlavná riadiaca technológia umožňuje vďaka rôznym gumárenským zmesiam optimálnu rovnováhu medzi nízkym odporom a vysokou priľnavosťou. Okrem plynulej jazdy tak docielite aj dlhšiu životnosť pneumatiky. Použitá technológia WearControl pomáha znižovať spotrebu paliva a extra tenké drážky na vnútornej části vzorku zaišťujú minimálnu hlučnosť. Technológia FuelSaving znižuje stratu kinetickej energie a ovplyvňuje tak celkovú spotrebu.

Nová technológia ActiveBraking skracuje brzdnú dráhu až o 3 % na suchej a až o 8 % na mokrej vozovke.

Kúpiť pneumatiky »

4 x Falken ZIEX ZE310 ECORUN 205/55 R16 91V

Najnovšia generácia modelovej línie letných vysoko výkonných pneumatík Falken zaistí vysokú bezpečnosť a posilní istotu vodiča vďaka novej inovatívnej zmesi. Pneumatiky značky Falken sú vyvinuté pre lepšiu bezpečnosť a posilujú tak istotu vodiča.

Vynikajúca trakcia a priľnavosť na mokrej a suchej ceste vylepšuje odolnosť voči akvaplaningu. Vynikajúce vlastnosti pneumatiky zabezpečujú kratšie brzdné vzdialenosti, znižujú hlučnosť a predlžujú jej životnosť.

letné pneumatiky
Bežná cena
Cena s cashbackom
Bežná cena227,60 €
Cena s cashbackom224,75 €
Kúpiť pneumatiky »

Letné pneumatiky 17 palcov

4 x Tomket SPORT 3 225/45 R17 94 W XL

Letné pneumatiky
Bežná cena
Cena s cashbackom
Bežná cena169,20 €
Cena s cashbackom167,79 €

Nová letná rada pneumatík Tomket SPORT 3 je určená pre autá strednej a vyššej strednej triedy až po luxusné limuzíny. Ide o úplne nový dezén so štyrmi drážkami, ktoré zaisťujú rýchly odvod vody z kontaktnej časti dezénu.

Mohutné dezénové bloky zaručujú maximálnu stabilitu na suchej aj mokrej vozovke a bezpečnosť vo vysokých rýchlostiach. Bezpečnosť zaistí aj pri náhlych zmenách smeru jazdy. Kaučukový mix obohatený silicou zaručuje maximálnu priľnavosť, presnú kontrolu a odozvu riadenia, a tým všetkým zabezpečuje a maximalizuje pôžitok z každej jazdy.

Kúpiť pneumatiky »

4 x Goodyear EfficientGrip Performance 225/45 R17 91W

Technológia SoundComfort od spoločnosti GOODYEAR umožňuje vám a vašim spolujazdcom tichú jazdu pri znížení hladín hluku v interiéri až o 50 %. GOODYEAR spolupracuje s výrobcami áut na vývoji nových modelov, vzájomne prispôsobujú pneumatiky a vozidlá počas procesu vývoja výkonnostnými atribútmi, ktoré z obidvoch dostanú to najlepšie.

Letné pneumatiky EfficientGrip Performance sa môžu pýšiť hlavne zdokonalenou priľnavosťou, vďaka ktorej bude mať auto kratšiu brzdnú dráhu na mokrej ceste. Technológia ActiveBraking zvyšuje kontakt medzi pneumatikou a povrchom vozovky a využíva inovatívny trojrozmerný dizajn bloku dezénu, ktorý zefektívňuje prudké brzdenie.

letné pneumatiky
Bežná cena
Cena s cashbackom
Bežná cena375,60 €
Cena s cashbackom370,90 €
Kúpiť pneumatiky »

Ušetrite na výbave celého auta

Nákup so zľavou nemusí končiť u pneumatík. Na Tipli.sk nájdete množstvo obchodov, kde nakúpite výbavu a doplnky do auta. Cashback až 25 % vás naštaruje k nakupovaniu vo veľkom.

Prezrieť auto & moto obchody »

Súvisiace obchody

Autovybava.sk, AG Auto, autodielygafa.sk, az-pneu.sk, Spintero, PNEU.sk, Pneucom.sk, pneumatikypriamo.com, PneuMAX, Pneusvet, Autorohože.sk, Auto Kelly, Autoobuv.sk, 1autodiely.sk

Chcete prísť o odmenu až 15 % z každého nákupu na internete?

Stačí sa zadarmo zaregistrovať a o žiadne odmeny už nikdy neprídete.

Práve teraz k novému účtu až 10 € za vaše nákupy. Ku každej odmene za nákup, získate ďalšiu bonusovú v rovnakej výške. Celkom na bonusových odmenách môžete získať až 10 €.

- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
Máte už účet? Prihláste sa