Milujete pizzu no často si ju odrieknete, pretože nie je zdravá? S tým môže byť koniec. Úplne stačí, ak sa naučíte pizza recept, ktorý bude pozostávať výlučne zo zdravých surovín. No a aby ste nemuseli hľadať na internete, prinášame vám niekľko tipov na zdravšiu variantu pizze, ktorú si zamiluje celá rodina.
Bezlepková pizza s mozzarellou a čerstvými paradajkami
Odriekate si chrumkavú pizzu, pretože ste alergický na lepok? S týmto receptom si na nej môžete pochutnať bez obáv. Pizza cesto je totiž z bezlepkovej múky.
Vďaka tomuto receptu si pizzu môžu dopriať aj ľudia s bezlepkovou diétou.
Suroviny
- 1/2 kg bezlepkovej múky
- 400 ml perlivej vody
- 1 lyžička soli a hnedého cukru
- 1 lyžica olivového oleja
- 7 g sušeného droždia
- 400 g mozzarelly
- 150 g bezlepkovej paradajkovej omáčky s bazalkou
- čerstvá bazalka
- 4 paradajky
Postup
- Zmiešame preosiatu múku, perlivú vodu, soľ, cukor, droždie a olivový olej.
- Zo zmesi vypracujeme hladké cesto na pizzu.
- Cesto zakryte utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste.
- Z cesta vypracujeme pizzu a potrieme omáčkou.
- Posypeme nadrobno posekanou bazalkou.
- Na pizzu poukladáme plátky paradajok a mozzarelly.
- Pečieme v rúre, napríklad v plechu Tescoma predhriatej na 180 ° C zhruba 10 minút.
Zdravá Pizza z quinoy
Poznáte super zdravú potravinu quinoa? Táto plodina je skvelým obsahom živín, je bohatá na mangán, horčík, tryptofán, kyselinu listovú a fosfor. Zaraďte quinou do svojho jedálnička a starajte sa o svoje zdravie.
Quinoa je zdravá surovina, z ktorej upečiete chutnú a výživnú pizzu.
Suroviny
- 3/4 šálky quinoy
- 1/2 lyžičky soli
- 1/2 lyžičky kypriaceho prášku
- 1 lyžica olivového oleja
- paradajkové pyré
- 1 väčšia paradajka
- 200 g strúhaného syra (mozzarella)
- čerstvá bazalka
- čierne korenie
Postup
- Quinou ponoríme do vody a necháme 8 hodín napučať (najlepšie cez noc). Potom ju v sitku prepláchneme a odkvapkáme.
- Zmes presunieme na plech vystlaný papierom na pečenie a vymastený olivovým olejom. Cesto stierkou rozotrieme do kruhu (priemer cca 25 cm/hrúbka 3 mm).
- Pečieme na 220 °C 15 minút, potom korpus obrátime a pečieme ďalších 5 minút.
- Na cesto rozotrieme paradajkové pyré, poukladáme nakrájanú paradajku, posypeme syrom a znovu zapečieme 5-10 minút. Ozdobíme bazalkou.
Polentová pizza so šampiňónmi
Stále hľadáte zdravé recepty na pizzu? Ďalším spôsobom ako urobiť z pizze zdravé jedlo je nahradiť klasické múčne cesto polentovým. Polenta je kukuričná kaša rozšírená najmä v severnom Taliansku, Chorvátsku, Rumunsku, Moldavsku a Čiernej Hore. Čoraz viac sa však dostáva aj na taniere Slovákov.
Ak ste polentu ešte nevyskúšali, rozhodne nastal čas to zmeniť.
Suroviny
- 200 g polenty
- 1 liter mlieka
- soľ, korenie
- 400 g šampiňónov
- Ghí alebo klasické maslo
- 2 stredné cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 g syra
Postup
- Na roztopenom ghí alebo klasickom masle do zlatista orestujeme cibuľu pokrájanú na polovičné kolieska, potom pridáme plátky cesnaku a šampiňónov. Osolíme a okoreníme.
- Polentu nasypeme do hrnca s vriacim mliekom a miešame, kým nezhustne.
- Polentovú kašu vylejeme na olivovým olejom vymastený plech a rozotrieme do výšky 1 cm.
- Kašu posypeme syrom, na ktorý ukládáme šampiňóny a rozmarín.
- Pizzu pečieme cca 10 minút při 200 °C.
Celozrnná pizza
Čo je celozrnné, to je zdravšie! Táto zásada platí nielen pri pečive, ale aj o chrumkavej pizzy. Pri slaných pochúťkach je vždy lepšie nahradiť bielu múku celozrnnou, napríklad špaldovou. Chuťovo to takmer nespoznáte a vaše telo sa vám určite poďakuje.
Celozrnná pizza patrí medzí jednoduché a rýchle recepty, ktoré zvládne naozaj každý.
Suroviny
- 1 hrnček špaldovej múky
- 3 lyžice olivového oleja
- soľ, mletá rasca
- olej
- syr (mozzarella, parmezán)
- 1 pór
- paradajkové pyré, kečup
- pizza korenie
- olivy
- cesnak
Postup
- Z múky, oleja, soli, rasce a vody ručne vypracujeme vláčne cesto.
- Umytý pór nakrájíme a nastrúhame si syr.
- Na plech dáme alobal a zľahka ho potrieme olejom.
- Cesto nevaľkáme, ale postupne ho rozmačkáme po alobale, kým nie je plech pokrytý tenkou vrstvou.
- Cesto potrieme kečupom a ľahko okoreníme. Poukladáme naň syr, pór, paradajky, okoreníme, pokvapkáme kečupom a posypeme parmezánom.
- Pečiem v rúre predhriatej na 200 ° C.
Začnite používať pizza kameň
Pizza kameň je guľatý kameň, ktorý vložíte do rúry už na žačiatku rozohrievania. Tento šikovný kameň v rúre nasimuluje podmienky pece a pizza sa na ňom zospodu krásne upečie. Ak ste milovníkmi pizze, tento kameň rozhodne musíte mať. Zoženiete ho nielen v slovenských eshopoch, ale aj na Amazone, a to pokojne za menej ako 15 eur.
Kde kúpiť najlepší pizza kameň?
Nakupujte rozumne a využívajte cashback! Zaregistrujte sa zdarma na Tipli a ušetrite jedným kliknutím. Vyberte si tovar a za nákup cez cashback získajte časť peňazí späť.
- OBI – v tomto reťazci zoženiete všetko pre váš byt, dom aj záhradu, teda aj pizza kamene
- Hornbach – s pizza kameňom z Hornbachu bude vaša domáca pizza chutiť ako upečená v pravej peci
- Hej.sk – eshop Hej.sk ponúka medzi grilmi aj pizza kamene rôznych veľkostí a tvarov