S týmito receptami bude pizza zdravou pochúťkou!

Pizza nemusí byť len mastné a nezdravé jedlo. Práve naopak! Ak jemne upravíte zloženie surovín, doprajete si výživný a zdravý obed. S týmito receptami si doma upečiete pizzu, na ktorej si pochutnáte bez výčitiek. Ktorú vyskúšate ako prvú - bude to cereálna, z quinoy či bezlepková pizza?

Milujete pizzu no často si ju odrieknete, pretože nie je zdravá? S tým môže byť koniec. Úplne stačí, ak sa naučíte pizza recept, ktorý bude pozostávať výlučne zo zdravých surovín. No a aby ste nemuseli hľadať na internete, prinášame vám niekľko tipov na zdravšiu variantu pizze, ktorú si zamiluje celá rodina.

Bezlepková pizza s mozzarellou a čerstvými paradajkami

Odriekate si chrumkavú pizzu, pretože ste alergický na lepok? S týmto receptom si na nej môžete pochutnať bez obáv. Pizza cesto je totiž z bezlepkovej múky.

pizza

Vďaka tomuto receptu si pizzu môžu dopriať aj ľudia s bezlepkovou diétou.

Suroviny

  • 1/2 kg bezlepkovej múky
  • 400 ml perlivej vody
  • 1 lyžička soli a hnedého cukru
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 7 g sušeného droždia
  • 400 g mozzarelly
  • 150 g bezlepkovej paradajkovej omáčky s bazalkou
  • čerstvá bazalka
  • 4 paradajky

Postup

  1. Zmiešame preosiatu múku, perlivú vodu, soľ, cukor, droždie a olivový olej.
  2. Zo zmesi vypracujeme hladké cesto na pizzu.
  3. Cesto zakryte utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste.
  4. Z cesta vypracujeme pizzu a potrieme omáčkou.
  5. Posypeme nadrobno posekanou bazalkou.
  6. Na pizzu poukladáme plátky paradajok a mozzarelly.
  7. Pečieme v rúre, napríklad v plechu Tescoma predhriatej na 180 ° C zhruba 10 minút.

Zdravá Pizza z quinoy

Poznáte super zdravú potravinu quinoa? Táto plodina je skvelým obsahom živín, je bohatá na mangán, horčík, tryptofán, kyselinu listovú a fosfor. Zaraďte quinou do svojho jedálnička a starajte sa o svoje zdravie.

pizza

Quinoa je zdravá surovina, z ktorej upečiete chutnú a výživnú pizzu.

Suroviny

  • 3/4 šálky quinoy
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky kypriaceho prášku
  • 1 lyžica olivového oleja
  • paradajkové pyré
  • 1 väčšia paradajka
  • 200 g strúhaného syra (mozzarella)
  • čerstvá bazalka
  • čierne korenie

Postup

  1. Quinou ponoríme do vody a necháme 8 hodín napučať (najlepšie cez noc). Potom ju v sitku prepláchneme a odkvapkáme.
  2. Zmes presunieme na plech vystlaný papierom na pečenie a vymastený olivovým olejom. Cesto stierkou rozotrieme do kruhu (priemer cca 25 cm/hrúbka 3 mm).
  3. Pečieme na 220 °C 15 minút, potom korpus obrátime a pečieme ďalších 5 minút.
  4. Na cesto rozotrieme paradajkové pyré, poukladáme nakrájanú paradajku, posypeme syrom a znovu zapečieme 5-10 minút. Ozdobíme bazalkou.

Polentová pizza so šampiňónmi

Stále hľadáte zdravé recepty na pizzu? Ďalším spôsobom ako urobiť z pizze zdravé jedlo je nahradiť klasické múčne cesto polentovým. Polenta je kukuričná kaša rozšírená najmä v severnom Taliansku, Chorvátsku, Rumunsku, Moldavsku a Čiernej Hore. Čoraz viac sa však dostáva aj na taniere Slovákov.

pizza

Ak ste polentu ešte nevyskúšali, rozhodne nastal čas to zmeniť.

Suroviny

  • 200 g polenty
  • 1 liter mlieka
  • soľ, korenie
  • 400 g šampiňónov
  • Ghí alebo klasické maslo
  • 2 stredné cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100 g syra

Postup

  1. Na roztopenom ghí alebo klasickom masle do zlatista orestujeme cibuľu pokrájanú na polovičné kolieska, potom pridáme plátky cesnaku a šampiňónov. Osolíme a okoreníme.
  2. Polentu nasypeme do hrnca s vriacim mliekom a miešame, kým nezhustne.
  3. Polentovú kašu vylejeme na olivovým olejom vymastený plech a rozotrieme do výšky 1 cm.
  4. Kašu posypeme syrom, na ktorý ukládáme šampiňóny a rozmarín.
  5. Pizzu pečieme cca 10 minút při 200 °C.

Celozrnná pizza

Čo je celozrnné, to je zdravšie! Táto zásada platí nielen pri pečive, ale aj o chrumkavej pizzy. Pri slaných pochúťkach je vždy lepšie nahradiť bielu múku celozrnnou, napríklad špaldovou. Chuťovo to takmer nespoznáte a vaše telo sa vám určite poďakuje.

pizza

Celozrnná pizza patrí medzí jednoduché a rýchle recepty, ktoré zvládne naozaj každý.

Suroviny

  • 1 hrnček špaldovej múky
  • 3 lyžice olivového oleja
  • soľ, mletá rasca
  • olej
  • syr (mozzarella, parmezán)
  • 1 pór
  • paradajkové pyré, kečup
  • pizza korenie
  • olivy
  • cesnak

Postup

  1. Z múky, oleja, soli, rasce a vody ručne vypracujeme vláčne cesto.
  2. Umytý pór nakrájíme a nastrúhame si syr.
  3. Na plech dáme alobal a zľahka ho potrieme olejom.
  4. Cesto nevaľkáme, ale postupne ho rozmačkáme po alobale, kým nie je plech pokrytý tenkou vrstvou.
  5. Cesto potrieme kečupom a ľahko okoreníme. Poukladáme naň syr, pór, paradajky, okoreníme, pokvapkáme kečupom a posypeme parmezánom.
  6. Pečiem v rúre predhriatej na 200 ° C.

Začnite používať pizza kameň

Pizza kameň je guľatý kameň, ktorý vložíte do rúry už na žačiatku rozohrievania. Tento šikovný kameň v rúre nasimuluje podmienky pece a pizza sa na ňom zospodu krásne upečie. Ak ste milovníkmi pizze, tento kameň rozhodne musíte mať. Zoženiete ho nielen v slovenských eshopoch, ale aj na Amazone, a to pokojne za menej ako 15 eur.

Kde kúpiť najlepší pizza kameň?

Nakupujte rozumne a využívajte cashback! Zaregistrujte sa zdarma na Tipli a ušetrite jedným kliknutím. Vyberte si tovar a za nákup cez cashback získajte časť peňazí späť.

  • OBI – v tomto reťazci zoženiete všetko pre váš byt, dom aj záhradu, teda aj pizza kamene
  • Hornbach – s pizza kameňom z Hornbachu bude vaša domáca pizza chutiť ako upečená v pravej peci
  • Hej.sk – eshop Hej.sk ponúka medzi grilmi aj pizza kamene rôznych veľkostí a tvarov
Ďalšie obchody s pizza kameňmi