Čo všetko sa dá pripraviť na grile?

4. 8. 2019

Leto je sezónou záhradných grilovačiek. Chcete pre svojich priateľov a rodinu pripraviť nezabudnuteľnú grilovaciu párty? Inšpirujte sa tradičnými aj menej tradičnými receptami a ďalšími tipmi, ktoré sme pre vás pripravili.

Medzi grilovacie špeciality už dávno nepatria len špekáčiky či syr oštiepok. Na grile sa dá okrem mäsa a syrov pripraviť aj zelenia, chutné ryby, tofu a iné vegánske pokrmy alebo aj sladké jedlá a ovocie. Z týchto receptov si určite vyberiete.

Grilovanie

Grilovaný kebab s mätou a cesnakom

Čo budete potrebovať:

  • 750 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 cibuľu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 lyžice nasekanej pažítky
  • 1 chilli papričku
  • morskú soľ
  • čierne korenie
  • 1 lyžičku kôry z citrónu
  • 1 lyžičku nasekanej čerstvej mäty
  • 1 lyžičku mletej kurkumy
Grilovanie

Ako postupovať:

V miske si zmiešajte hovädzie mäso so všetkými ostatnými ingredienciami. Zmes s mäsom nechajte aspoň pol hodiny odležať v chladničke. Potom mäso rozdeľte na 7 rovnakých častí, vytvorte z nich podlhovasté šišky a napichajte ich na vidlice. Grilujte zo všetkých strán približne 4 minúty.

Záhradný nábytok, ktorý sa vám na gril párty určite bude hodiť, nájdete napríklad v e-shope Mountfield alebo 4home.

Provensálske steaky

Čo budete potrebovať:

  • 4 ks mramorovaných steakov z býka
  • čerstvú bazalku
  • oregano
  • rozmarín
  • levanduľu
  • olivový olej
  • soľ
  • čierne korenie

Ako postupovať:

Mäso umyte a nakrájajte na cca 2,5 cm plátky. Pripravte ho na grile podľa toho, ako ho máte radi, teda prepečené, stredne prepečené alebo krvavé. Ostatné ingrediencie zmiešajte v miske, do ktorej vložte po ugrilovaní aj steaky. Bylinky do mäsa jemne vmasírujte tak, aby nestratilo šťavu. Môžete podávať.

Jednoduchý jogurtovo-bylinkový dip k mäsu pripravíte zmiešaním: 4 pl bieleho jogurtu, 2 pl kyslej smotany, 2 strúčikov cesnaku, štipky vegety, nasekanej pažítky, nasekanej petržlenovej vňate, nasekaného kôpru, soli a mletého bieleho korenia.

Grilovaný losos

Čo budete potrebovať:

  • 1 veľký filet z lososa
  • 2 ks čerstvej citrónovej trávy
  • 50 ml sójovej omáčky
  • trocha strúhaného zázvoru
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 4 lyžice medu
  • 1 nasekanú chilli papričku
  • 2 nakrájané jarné cibuľky
  • šťavu z limetky

Ako postupovať:

V mažiari si roztlačte citrónovú trávu. Pridajte k nej sójovú omáčku, koriander, zázvor a cesnak. Zmesou obaľte celého lososa. Zakryte ho potravinárskou fóliou a nechajte aspoň hodinu marinovať v chladničke. Po hodine lososa vyberte, potrite ho medom a grilujte, kým bude mierne prepečený. Po ugrilovaní ho presuňte na servírovací tanier, posypte chilli papričkou, jarnou cibuľkou, lístkami koriandru a pokvapkajte limetkovou šťavou.

Grilovanie

Ako vybrať správny gril?

Pri výbere grilu musíte zvážiť najmä to, kde ho budete využívať. Potrebujete veľký plynový gril na záhradu či chatu alebo vám stačí prenosný gril, ktorý môžete používať aj vo vnútri? Prečítajte si viac o tom, ako vybrať ten správny gril!

Nie len mäsožravci si môžu užívať chutné pokrmy pripravené na grile. Existuje aj množstvo receptov vhodných vo vegetariánskom či dokonca vegánskom jedálničku.

Baklažánové rolky s feta syrom

Čo budete potrebovať:

  • 1 veľký baklažán
  • 1 čl balzamikového octu
  • 150 g nadrobeného feta syra
  • 1 strúčik cesnaku
  • citrónovú šťavu
  • 1 pl olivového oleja
  • morskú soľ
  • čierne korenie
  • hrsť čerstvej bazalky

Ako postupovať:

Grilovanie

V miske si zmiešajte olivový olej, citrónovú šťavu, prelisovaný strúčik cesnaku, soľ, čierne korenie a balzamikový ocot. Baklažán umyte, odstráňte z neho vrchnú a spodnú časť a nakrájajte ho pozdĺžne na 8 tenkých pásov. Pásy potrite pripravenou zmesou a chvíľu ich grilujte z oboch strán. Medzitým si pripravte plnku. Nadrobený feta syr zmiešajte s citrónovou šťavou, nasekanými bazalkovými listami a štipkou čierneho korenia. Každý ugrilovaný plátok baklažánu potrite lyžicou feta plnky a zrolujte.

Pikantné tofu špízy

Čo budete potrebovať:

  • 750 g tofu
  • 6 šalotiek
  • zväzok jarnej cibuľky
  • 3 čerstvé chilli papričky
  • 8 strúčikov cesnaku
  • 5 cm koreň zázvoru
  • olivový olej
  • 4 lyžice čierneho korenia
  • 4 lyžice sečuánskeho korenia
  • 2 lyžice koriandrových semienok
  • morskú soľ
  • 4 lyžice sójovej omáčky
  • 3 lyžice trstinového cukru

Ako postupovať:

Šalotku, jarnú cibuľku, chilli papričky a cesnak očistite a nakrájajte na tenké plátky. Zázvor očistite a nastrúhajte najemno. Na panvici rozohrejte olivový olej, pridajte zeleninu so zázvorom a opekajte domäkka približne 15 minút. Potom do panvici pridajte korenie, koriandrové semienka, sójovú omáčku a cukor. Omáčku nechajte zredukovať, kým bude hustá a lesklá. Potom ju preložte do misky. Tofu nakrájajte na 2 cm kúsky a napichajte ho na 4 špáradlá. Tie vložte do misky s marinádou a nechajte v chladničke marinovať niekoľko hodín. Špízy grilujte do chrumkava. V priebehu grilovania potierajte zvyšnou marinádou a pravidelne obracajte.

Na prípravu k barbecue dipu, ktorý sa hodí k grilovanému tofu, zelenine a rovnako aj k mäsu budete potrebovať 5 pl kečupu, ½ pl medu, 1 pl worčestrovej omáčky, 1 čl pikantnej marmelády, 1 čl rozmarínu a ½ čl chilli. Ingrediencie stačí zmiešať v miske.

Navnadili sme vás na grilovačku? Aktuálne ponuku potravín za zvýhodnené ceny, ktoré vám pri grilovačke nesmú chýbať si môžete pozrieť v aktuálnom letáku Kaufland, Tesco alebo Billa.

Grilovaný banán so zmrzlinou

Čo budete potrebovať:

  • 4 banány
  • 2 lyžice medu
  • 1 lyžica mletej škorice
  • vanilkovú zmrzlinu

Ako postupovať:

V miske zmiešajte med so škoricou. Neolúpané banány pozdĺžne rozkrojte a položte plochou stranou na gril. Grilujte pod pokrievkou približne 3 minúty. Potom banány otočte na druhú stranu, potrite medovou zmesou a grilujte ešte ďalších 5 minút. Jedzte priamo zo šupky podávané s vanilkovou zmrzlinou.

Grilovanie

Tipy na zdravé grilovanie

1. Olej a tuk pri grilovaní steká z jedla, prepaľuje sa a dymí na jedlo. Tomuto nezdravému spôsobu grilovania predídete tým, že budete používať kvalitný elektrický gril s odtokovou miskou alebo alumíniové misky, ktoré prebytočný tuk zadržiavajú.

2. Grilujte pomaly a radšej dlhšie. Mäso nesmie byť surové ale ani priveľmi spálené. Spálené čierne časti obsahujú nezdravé látky, ktoré nie sú vhodné na konzumáciu.

3. Na surové a už hotové mäso používajte rozdielne kuchynské náradie alebo ho pred opätovným použitím umyte. Nesprávnou manipuláciou si môžete privodiť tráviace ťažkosti.

4. Grilované pokrmy ochucujte bylinkami. Tie pokrmy výrazne ochutia a taktiež prispievajú k správnemu tráveniu.

Chcete pripraviť zdravú grilovačku?

Nakupujte potraviny v týchto e-shopoch a vďaka Tipli navyše ušetrite s cashbackom.

  • BioCare– zdravé potraviny na grilovačku a množstvo ďalšieho s cashbackom 5 %.
  • Prezdravie.sk- potraviny v biokvalite, navyše s cashbackom až 5 %.
  • BabičkinaZáhrada.sk- potraviny, bylinky a tiež aj kozmetiku nakúpite s cashbackom 4 %.

Odporučané články

Odporúčané obchody

Odporučané články

Diaľničná známka 2020 - ako na to, kde a za koľko

Diaľničná známka je dnes potrebná pre každé vozidlo do 3,5 tony, ktoré chce brázdiť slovenské...
14.9.2019Zobraziť článok

Vyber si kabát alebo bundu na jeseň so ZOOT.sk

Teplé dni strávené v letných šatách pomaly vystrieda chladnejšie počasie. Pripravte sa naň s...
10.9.2019Zobraziť článok

Dni Marianne 2019 - najlepšie nákupy v roku sú tu

Opäť je tu nákupná akcia roka - Dni Marianne! Nenechajte si ujsť nákupy roka s viac ako 600...
9.9.2019Zobraziť článok

Už odchádzate?

Stačí pár sekúnd pre získanie odmien z vašich nákupov!

Vytvorte si zadarmo účet na Tipli. Okamžitý prístup k odmenám, až 25 % späť z nákupov v 1810 obchodoch.

Platí na každý nákup a tiež na zľavy a akcie.

Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
alebo