Lesk ako blesk! Našli sme vychytávky pre čistú kuchyňu

Tipy k nákupuTipy a triky 10. 11. 2021

V kuchyni sa varí každý deň, a preto je jasné, že sa jej tiež musí venovať špeciálna starostlivosť z hľadiska upratovania. Aké prostriedky vám v boji s nečistotami pomôžu, a čo radia naše babičky?

Čistenie interiéru je práca na plný úväzok. Kuchyňa, obývačka, spálňa, kúpeľňa – je toho skrátka dosť, čo vyžaduje neustálu pozornosť.

Dnes sa preto zameriame na kuchyňu – pretože žiarivo biela kuchyňa je predsa sen každej gazdinky.

Prečistite odpady

Keď odpad prestane odtekať, končí všetka sranda. Nezabúdajte na neho len preto, že ho nevidíte. Všetko, čo vám špiní drez a čo spláchnete, sa vám totiž môže usadiť niekde ďalej.

Lesk ako blesk! Našli sme vychytávky pre čistú kuchyňu

Biologický čistič odpadu (14,70 €, Mall.cz), Hydroxid sodný mikrogranule (5,99 €, Drogerka.sk), Tiret čistič odpadu (4,50 €, Mall.cz)

Babičky radia: Nasypte do odpadu pol šálky jedlej sódy a zalejte pol šálkou octu. Po štvrť hodine do odpadu nalejte horúcu vodu. Nezabudnite poriadne vyvetrať.

Špinavá trúba

Pripečenú špinu v trúbe alebo zaschlú mastnotu je potrebné vziať útokom – nevynechávajte trúbu len preto, že nie je na očiach. Najlepšie sa upratuje, keď je ešte stále teplá po pečení – ale zase nie veľmi, aby ste sa nespálili.

trouba

Babičky radia: Nastriekajte do trúby roztok vody a mydla v pomere 1:1 a zapnite ju na 100 °C na štvrt hodiny. Potom už ju len zotrite navlhčenou handrou.

Sporák zase ako nový

Pri smažení sa vám sporák zaprská ako nič. Čo potom, keď vám pretečie hrniec a omáčka sa pripečie k povrchu? Nočná mora každého kuchára. Poraďte si so špinou hravo a váš sporák bude zase ako nový.

Lesk ako blesk! Našli sme vychytávky pre čistú kuchyňu

Lysoform čistiaci prostriedok (4,99 €, Drogerka.sk), Čistiaco piesok (4,43 €, Mall.cz), Frosch Bio čistiaci prostriedok (3,49 €, Drogerka.sk)

Babičky radia: O zázračné upratovanie v kuchyni sa vám postará jedlá soda. Urobte z vody a jedlej sódy kašičku - tá vám hravo vyčistí zažltnuté škvrny na sporáku. Naneste kašičku na sporák a nechajte asi 15 minút pôsobiť. Potom ju len zotrite handrou. Rovnaký trik môžete použíť aj na pracovnú dosku kuchyne.

Mastné steny po smažení?

Akonáhle vám olej vyprskne na stenu, len tak niečím ho nezmyjete bez toho, aby ste spolu s ním nedali dole aj farbu – a to potom môžete veselo zase maľovať. Skúste tomu predísť so špeciálnymi omývateľnými farbami! Je neskoro a už sa stalo? Najrýchlejšie škvrnu vyriešite, keď cez ňu prelepíte dekoratívnu samolepku!

Babičky radia: Nadrťte bielu kriedu a naneste ju na mastné fľaky. Nechajte pôsobiť do druhého dňa a potom kriedu oprášte.

Do boja proti moliam

Mole v kuchyni sú boj na dlhú trať. Hneď, ako si ich odniekiaľ prinesiete, ťažko sa ich zbavuje, pretože sa dajú do všetkého, čo máte v špajze – od múky po cestoviny. Stavte na levandulu a mole nemajú šancu!

Lesk ako blesk! Našli sme vychytávky pre čistú kuchyňu

Sprej proti moliam (6,39 €, 4home), Darčekový set s levandulou (6,74 €, Mall.cz), Guličky proti moliam (0,08 €, AliExpress)

Babičky radia: V prvom rade vyhádžte všetko jedlo, v ktorom nájdete stopu po moľách. Potom nastražte na mole mističku s jablkovým octom a počkajte, kým sa vám do nej nachytajú. Alebo sa vyzbrojte korením – mole odpudzuje bôbkový list, guličky papriky, škorica, klinček, levandula a chmeľ.

Súvisiace obchody

4home, AliExpress, DROGERKA.sk

Chcete prísť o odmenu až 15 % z každého nákupu na internete?

Stačí sa zadarmo zaregistrovať a o žiadne odmeny už nikdy neprídete.

Práve teraz k novému účtu až 10 € za vaše nákupy. Ku každej odmene za nákup, získate ďalšiu bonusovú v rovnakej výške. Celkom na bonusových odmenách môžete získať až 10 €.

- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
Máte už účet? Prihláste sa