Na čo sa zamerať pri kúpe monitora dychu

Tipy k nákupuDeti  |  Rodičia a deti 10. 11. 2021

Keď očakávate príchod novorodenca alebo ste sa ho už dočkali, určite máte pocit, že je pre jeho bezpečnosť a zdravie podstatné úplne všetko. Najmä niekoľkodňové až týždňové novorodeniatko by mohlo ohroziť takmer čokoľvek, preto sa určite zaoberáte aj s monitorom dychu. Ak sa neviete rozhodnúť, v tomto článku vám poradíme ako vybrať správny monitor dychu.

Čo je monitor dychu

Monitor dychu je elektronický prístroj, ktorý dokáže zachytiť dych a srdcovú činnosť dieťaťa. Takýto prístroj vám dokáže zabezpečiť pokojný spánok, pretože sa nebudete obávať o svoje malé dieťa. Najmä v prvých dňoch a týždňov je totiž veľkým strašiakom pre rodičov tzv. syndróm náhleho úmrtia novorodenca. Samozrejme, netreba sa toho obávať, bábätko si treba užívať, ale na druhej strane, takáto poistka je určite vhodná.

Aká je funkcia monitora dychu?

Monitor dychu je vlastne z väčšiny produktov podložka, ktorá sa umiestni priamo pod plachtu, na ktorej leží bábätko a ktorá, ako sme spomínali, monitoruje srdcovú činnosť a dych dieťatka. Akonáhle zachytí nepravidelnosť alebo zástavu, prejaví sa hlasným pípaním. Modernejšie verzie prístroja sa dajú priamo prichytiť na plienku bábätka. Áno, aj takéto vychytávky prináša moderná elektronika.

Výhody a nevýhody „doskového“ monitora dychu

Ako sme spomínali, tento typ sa vkladá pod matrac alebo pod plachtu v postieľke dieťaťka a ďalej k nemu prináleží aj samotná riadiaca jednotka. Aké sú však jeho výhody, resp. nevýhody?

  • Je to jednoznačne najpresnejšie a najspoľahlivejšie monitorovanie zo všetkých týchto prístrojov;
  • Žiadnym spôsobom bábätko nezaťažuje ani neobmedzuje;
  • Tento monitor dokážete využiť aj u väčších bábätiek.
banka

Snáď jediná, ale dosť podstatná nevýhoda tohto typu monitora dychu je, že sa nedá použiť v prípade nerovných plôch, rovnako nepraktický je aj pri cestovaní. .

Výhody a nevýhody „plienkového“ monitora dychu

Tento typ monitora dychu dokáže snímať pohyb dieťatka vďaka flexibilnému senzoru, ktorý sa dokáže dotýkať bruška bábätka a tým sníma jeho pohyb.

  • je menší a praktický, je aj prenosný; je mobilný a ideálny na cestovanie;
  • nevznikajú žiadne špeciálne požiadavky na inštaláciu; dá sa využiť napríklad aj pri cestovaní v autosedačke;
  • bábätko môže spať a byť monitorované kdekoľvek, napríklad aj v posteli s rodičmi.
banka

Plienkový monitor dychu.

Opäť však k výhodám vstupuje aj jedna podstatná nevýhoda, ktorou je, že bábätko môže toto zariadenie mierne obmedzovať v pohybe, na druhej strane, ak si ho dieťatko posunie, môže sa aj stať veľmi ľahko nespoľahlivým.

Aká je cena monitora dychu

Ak si chcete zaobstarať monitor dychu, vedzte, že spomínané typy, ktoré sa prichytávajú na plienku bábätka, stoja od zhruba 50 EUR. Tie celoplošné, ktoré sa umiestňujú priamo na postieľku, stoja od 100 EUR, kvalitnejšie aj viac.

TIP: Veľký výber monitorov dychu nájdete v e-shope Bambino kde s kupónmi Bambino, kde s kupónmi môžete ušetriť desiatky eur.

Monitoring dychu sa dá dokonca požičať vo väčšine nemocníc za celkom symbolický mesačný poplatok, väčšinou je to asi do 10 EUR / mesiac.

monitor

Najlepšie monitory kúpite aj na internete.

Po používaní môžete celkom ľahko monitor dychu aj predať na niektorom z portálov pre rodičov, pretože počas jeho používania sa nezvykne ničiť. Niektoré zo zdravotných poisťovní, u ktorých si svoje bábätko dáte poistiť, poskytujú monitor dychu na bezplatné zapožičania, niektoré zo súkromných zdravotných poisťovní dokonca monitor dychu dávajú bezplatne. O konkrétnych podmienkach sa určite informujte v zdravotnej poisťovni vášho dieťatka.

Na čo sa pri kúpe monitora dychu zamerať?

  1. Monitor dychu si skôr zadovážte v prípade, ak zvyknete mať tvrdý spánok a bojíte sa, že by ste podvedome vaše bábätko nedokázali vnímať;
  2. U väčších detí môže byť monitor dychu aj na škodu a nie na úžitok, preto čím väčšie bábätko je, tým viac sa zvykne hýbať a potenciálne môže monitor dychu vyvolať len obyčajným pohybom „planý poplach“;
  3. Zaobstarať si monitor dychu však môže byť nepostrádateľné v týchto prípadoch:
    • Predčasné narodenie bábätka;
    • Ak sa tragédia náhleho úmrtia už v rodine vyskytla;
    • Ak má dieťatko veľmi nízku pôrodnú hmotnosť pod 2 500 g;
    • Zlá životospráva mamičky počas tehotenstva;
    • Ak je dieťatko od narodenia chorľavé, najmä problémy s dýchacími cestami, silná nádcha, a podobne;
    • Vyvolaný pôrod a prenášané tehotenstvo;
    • Veľmi nízky vek matky – do 20 rokov.
  4. Pri výbere sa zamerajte na spoľahlivých a dlhoročných výrobcov tohto zariadenia;
  5. Nezabudnite si pozrieť aj rôzne recenzie na portáloch.

Súvisiace obchody

Bambino.sk, Market24.sk, Mimulo, Feedo.sk

Chcete prísť o odmenu až 15 % z každého nákupu na internete?

Stačí sa zadarmo zaregistrovať a o žiadne odmeny už nikdy neprídete.

Práve teraz k novému účtu až 10 € za vaše nákupy. Ku každej odmene za nákup, získate ďalšiu bonusovú v rovnakej výške. Celkom na bonusových odmenách môžete získať až 10 €.

- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
Máte už účet? Prihláste sa