Ktoré letenky sú najlacnejšie?

Tipy k nákupu 20. 8. 2021

Ak ste odhodlaní pustiť sa do hľadania leteniek za babku, oplatí sa vedieť, na čo sa treba sústrediť pri ich hľadaní.

Chyby v systéme

U predajcov leteniek možno nájsť chyby, čo hrá vo váš prospech. Buď ju vytvorili sami, alebo sa tam chyba dostala. Treba len využiť moment a čo najrýchlejšie letenky kúpiť!

Hoci na portáloch leteckých spoločností nájdeme chyby zriedkavejšie, keďže si dávajú pozor, iné je to v prípade predajcov leteniek. Aerolinky bežne dávajú na trh obrovské množstvo cien leteniek a z tejto kopy ich predajcovia predávajú svojim zákazníkom na webe. Stáva sa, že predajca zadá do systému zlú cenu kvôli preklepu, zle zadanej desatinnej čiarke alebo sa chyba týka zle nastavenej výšky palivového poplatku.

Najčastejšie možno chybu hľadať u predajcov, ktorí ponúkajú veľa možností a rôzne kombinácie letov v rôznych časoch s medzipristátím či bez neho. Čím komplikovanejšie letenky, tým väčšia možnosť, že sa vyskytne chyba. Chyby však nečakajte u lowcost aerolinkách, ktoré si na to dávajú veľký pozor. Je to aj kvôli tomu, že samé o sebe ponúkajú lacné lety, ktoré sú jednoduchšie ako u iných.

Čím budete rýchlejší, tým lepšie! Aerolinky sú pohotové a budú chcieť čo najskôr chybu opraviť a zrušiť. Preto kupujte hneď, ako chybu nájdete. Jednoducho si letenku zarezervujte, zaplaťte kartou a čakajte, čo na to aerolinka.

Letenky na poslednú chvíľu

Stáva sa, že sa nepredajú letenky a v lietadle ešte ostane pár miest voľných. Preto sa letecké spoločnosti snažia predať letenky na poslednú chvíľu v priaznivejšej cene.

Letenky s medzipristátím

Letenky s medzipristátím bývajú lacnejšie než priame lety. Týka sa to hlavne destinácií mimo Európy.

Určité destinácie blízko Slovenska

Sú destinácie, pri ktorých rastie cena letenky najpomalšie. Preto je veľmi pravdepodobné, že nájdete priaznivú cenu. Taktiež má na tom vplyv aj menšia vzdialenosť destinácií od Slovenska. Medzi najlacnejšie patrí Paríž, Rím, Londýn, Brusel, Miláno a pod.

Letenky bez služieb

Všeobecne sú vždy najlacnejšie tie letenky, ktoré nezahŕňajú žiadne služby. To znamená, možnosť výberu miesta v lietadle, občerstvenie alebo tiež podpalubná batožina. Za to všetko sa totiž pripláca.

TIP: Ak máte strach z lietania, za novými zážitkami môžete ísť aj iným dopravným prostriedkom. Využite požičovňu áut a cestujte po celom svete!

Destinácie

Európu môžete precestovať za pár eur!

Low cost aerolinky

Nízkonákladové letecké spoločnosti môžete nájsť aj pod názvom low cost airlines. Sú to aerolínie, ktoré vás dopravia do vašej cesty lacnejšie ako iné letecké spoločnosti. Low cost aerolínie sú vlastne synonymom nízkonákladových leteckých spoločností. Dá sa povedať, že svojím názvom presnejšie napovedajú o tom, čo ponúkajú – letenky za nízke ceny. Aby si tieto aerolinky zachovali o najnižšie ceny, zvyknú požadovať iné poplatky. Ponúkajú vlastne letenky bez akýchkoľvek iných služieb.

História lowcost aeroliniek

Termín „lowcost“, ktorý sa spájal s leteckou dopravou, sa udomácnil začiatkom 90-tych rokov na letiskách v Spojených štátoch i západnej Európe, keď sa ním začali označovať spoločnosti ako Southwest Airlines a EasyJet. Ich úspech spočíval v jednoduchých, pre niekoho v tej dobe nemysliteľných krokoch. Aerolínie stavili na jednoduchý cestovný poriadok, zaviedli elektronický predaj leteniek, ich zamestnanci začali vykonávať viacero činností, unifikovali leteckú flotilu a zaviedli zásadu, že za jedlo na palube si treba priplatiť. Tak znížili cenu leteniek na úplne minimum.

Lacné aerolinky spravili z doposiaľ malých regionálnych letísk známe letiská, ktoré praskajú vo švíkoch! Denne sa na nich, vrátane Bratislavy, vystrieda niekoľko letov denne.

Fakty o low cost aerolinkách

  • Predávajú každý let samostatne
  • Ponúkajú extrémne nízke ceny letov do vypredania
  • Letenky sú u nich nahradené potvrdeniami o rezervácii letu
  • Lieta sa na lacnejšie letiská, väčšinou vzdialené od centier miest
  • Majú minimálnu dodatočnú výbavu lietadla
  • Často nespolupracujú s cestovnými kanceláriami
  • Ponúkajú len jednu triedu
  • V priebehu polhodiny sa dokážu otočiť na letiskách, čo umožňuje využívať lietadlá naplno
  • Propagujú rôzne komerčné produkty počas letu, ktoré si môžu pasažieri kúpiť

Avšak, nie všetky lowcost aerolinky dodržiavajú uvedené body. Niektoré sa líšia napr. automatickou rezerváciou sedadiel.

Nevýhody nízkonákladových letov

Zatiaľ čo si vďaka nim môžete kúpiť letenky za zlomok ceny, prináša to svoju daň. Nízkonákladové letecké spoločnosti majú svoje nevýhody, ktoré by mohli niektorých odradiť od cestovania.

Nevýhody

  • Menší komfort
  • Servis na nižšej úrovni
  • Cena letenky nezahŕňa podpalubnú batožinu
  • Akákoľvek zmena letenky je za vyšší poplatok
  • Sedadlo si nevyberiete
  • Vhodné len pre nenáročných cestovateľov

Cestujúci v lietadle

Vo svete funguje niekoľko lowcost aeroliniek. Medzi nimi je napr. Wizzair, Easyjet, Norwegain či Ryanair, čo je írska nízkonákladová letecká spoločnosť, ktorá aktuálne pôsobí na Slovensku.

Súvisiace obchody

Booking, Kiwi.com, Air Malta

Chcete prísť o odmenu až 15 % z každého nákupu na internete?

Stačí sa zadarmo zaregistrovať a o žiadne odmeny už nikdy neprídete.

Práve teraz k novému účtu až 10 € za vaše nákupy. Ku každej odmene za nákup, získate ďalšiu bonusovú v rovnakej výške. Celkom na bonusových odmenách môžete získať až 10 €.

- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
Máte už účet? Prihláste sa