Cestovné poistenie - všetko čo potrebujete vedieť

Tipy k nákupu 20. 8. 2021

Vybrať sa na dovolenku do zahraničia bez cestovného poistenia je rovnako riskantné ako loziť po skalách bez istiaceho lana. Čo všetko je za cestovným poistením a ako si ho vybaviť?

Čo je to cestovné poistenie?

Cestovné poistenie zahŕňa náklady vynaložené na lekársku starostlivosť poskytnutú poistenému v zahraničí, kde nemôže byť krytý zdravotným poistením, ktoré je platné u nás.

Prečo si vybaviť cestovné poistenie?

Keď sa chystáte na dovolenku, väčšinou myslíte na to, aké skvelé zážitky vás čakajú. Málokto však čaká i nepríjemné veci, ktoré sa môžu počas cesty za dobrodružstvom prihodiť. Veď vám sa to určite nestane! Chyba. Človek nikdy nevie, s čím sa bude musieť popasovať. Stávkou na istotu je cestovné poistenie, ktoré vás zachráni v prípade neočakávaných udalostí.

Cestovný pas a kufor

Cestovné poistenie je u mnohých vnímané ako nutné zlo alebo dokonca ako zbytočný výdavok navyše. Počas cesty sa vám však vďaka nemu môže pokojnejšie dýchať! Myslíte si, že vás napr. na dovolenke v Chorvátsku nemôže nič prekvapiť? Nepríjemné chvíle môžete zažiť v prípade úrazov, chorôb, stratených dokladov či ukradnutej batožiny. Vďaka cestovnému poisteniu sa vaša dovolenka nepredraží.

Čo všetko pokrýva?

Cestovné poistenie zahŕňa obvykle okrem základného poistenia liečebných nákladov, aj poistenie zodpovednosti za škody na zdraví a majetku i poistenie batožiny. Produkt cestovného poistenia teda nie je len o krytí liečebných nákladov, ktoré tvorí jeho základ.

Základ, ktorý pokrýva cestovné poistenie:

  • Poistenie liečebných nákladov
  • Úrazové poistenie
  • Poistenie batožiny
  • Poistenie zodpovednosti za škody

Komerčné poistenie do zahraničia je rozšírené o ďalšie pripoistenia na pokrytie takmer všetkých rizík, ktoré môžu cestujúcim skomplikovať pobyt. Mnohé poisťovne poskytujú aj asistenčné služby, vrátane nutnej operácie, hospitalizácie, nákladov za prepravu na Slovensko, predĺženia pobytu, prepravy dieťaťa, nákladov vzniknutých v dôsledku nepojazdného vozidla, či storna zájazdu.

Kto ponúka cestovné poistenie?

Možnosť cestovného poistenia do zahraničia ponúkajú desiatky poisťovní na Slovensku. Patria medzi ne veľké spoločnosti, ktoré sú schopné poskytnúť svojim klientom pomoc v núdzi kdekoľvek na svete prostredníctvom svojich vlastných alebo partnerských nadnárodných asistenčných spoločností.

Poisťovne s cestovným poistením

Allianz -  ponúka cestovné poistenie s neobmedzeným krytím liečebných nákladov.

Union - kryje riziká ako liečbu v zahraničí, úrazy, spôsobenie škody tretej strane, stratu batožiny.

Generali - má pre vás rôzne varianty poistenia a špeciálne pripoistenia.

Uniqa - rôzne balíky poistenia, ktorý si vyberiete podľa vlastných potrieb.

Okrem poisťovní si však cestovné poistenie môžete vybaviť cez banky a tiež cez mobilných operátorov.

Koľko stojí?

V každej poisťovni je to inak. Záleží od rozsahu a šírky poistného krytia pri jednotlivých poisťovaných rizikách. Taktiež sa to odrazí na tom, či ide o krátkodobé alebo dlhodobé poistenie do zahraničia. Tieto rozdielnosti majú vplyv na výslednú cenu, ktorú za cestovné poistenie zaplatíme.

Príkladom je poisťovňa Uniqa, ktorá ponúka základný balík poistenia, zahŕňajúci liečebné náklady do 230 000 €, zachraňovacie náklady a právnu pomoc. Ak by ste si zvolili celoročné poistenie, vyšlo by vás to na 19,90 € na rok. V prípade krátkodobého poistenia by ste minuli denne 1,20 €. Priemerná cena celoročného poistenia sa pohybuje okolo 40 €.

POZOR: Nespoliehajte sa na Európsku kartu poistenca! Prostredníctvom tej zdravotná poisťovňa preplatí náklady za liečbu len v štátnej nemocnici a do výšky, do akej by ošetrenie stálo u nás. Zvyšok zaplatíte zo svojho vrecka. Cestovné poistenie preplatí aj pri najmenšom úraze všetky liečebné náklady v každom zdravotnom zariadení.

Cestovné poistenie cez platobnú kartu

Poistenie na dovolenku si nemusíte vybavovať len v poisťovni. Ďalšou možnosťou je vybrať sa do banky. Banky ho totiž ponúkajú k platobným kartám ako doplnkovú službu. Hoci rozdiely medzi cestovným poistením ku platobnej karte a bežným cestovným poistením je minimálny, zvyčajne môžu byť v rozsahu krytých rizík, v zmluvných podmienkach a v samotnej cene takéhoto poistenia.

Cestovné poistenie na platobnej karte

  • Unifikovaný produkt
  • Má celosvetovú platnosť
  • Ste poistený počas celej doby existencie karty
  • Automaticky sa predlžuje
  • Je lacnejšie, stojí obvykle okolo 20 €

Bežné cestovné poistenie

  • Možnosť poskladať si ho "na mieru" podľa svojich potrieb
  • Treba si strážiť, do kedy platí a v prípade potreby ho predĺžiť
  • Je drahšie, celoročné vyjde okolo 40 €

Fonendoskop

Pozor na to, aby sa vám dovolenka nepredražila kvôli neočakávanej chorobe alebo úrazu.

Ušetrite ešte viac vďaka Tipli

Nielen cestovné poistenie je spôsob, ktorý vám zaručí, že vaša peňaženka neostane prázdna! Nájdite si vďaka Tipli lacné letenky a taktiež ubytovanie. Celá dovolenka vás môže vyjsť len pár desiatok eur. Vy si naplánujete oddych, Tipli vás za to odmení.

  • Letenky - spoznávajte svet len za pár drobných. 
  • Ubytovanie - zabezpečte si strechu nad hlavou, za ktorú nemusíte siahnuť hlboko do vrecka.
Ušetrite ihneď!

Súvisiace obchody

Booking, Hotels.com, Air Malta, AXA

Chcete prísť o odmenu až 15 % z každého nákupu na internete?

Stačí sa zadarmo zaregistrovať a o žiadne odmeny už nikdy neprídete.

Práve teraz k novému účtu až 10 € za vaše nákupy. Ku každej odmene za nákup, získate ďalšiu bonusovú v rovnakej výške. Celkom na bonusových odmenách môžete získať až 10 €.

- alebo -
Registráciou súhlasíte s podmienkami použitia a so spracovaním osobných údajov.
Máte už účet? Prihláste sa